Scriitorul Calistrat Hogaș, „un clasic al literaturii de călătorie”, cum l-au numit organizatorii, a fost omagiat miercuri, 26 aprilie, la Muzeul Memorial din Piatra Neamț. Simpozionul a avut loc cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea autorului volumului „Pe drumuri de munte”.

calistrat hogas simpozion 2017 2Manifestarea a fost deschisă de dr. Mihaela-Cristina Verzea, șefa secției istorie-artă din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț. „2017 este anul în care se împlinește jumătate de veac de când Sidonia, fiica scriitorului Calistrat Hogaș, a donat statului casa și întreaga proprietate pentru a putea fi aici un muzeu memorial. Acesta s-a inaugurat în 1969, deloc întâmplător, pentru că atunci se aniversau 100 de ani de când Hogaș poposea la Piatra Neamț în calitate de director al Gimnaziului Real «Petru Rareș»”.

calistrat hogas simpozion 2017 4Mihai Constantin, muzeograf al Muzeului Memorial „Calistrat Hogaș”, a precizat că, „data de naștere a lui Hogaș este 19 aprilie și nu 26. Din considerente care n-au ținut de noi și pentru faptul că invitații noștri speciali erau angrenați în alte manifestări, printre care una extrem de importantă, sărbătorirea a 150 de ani de la apariția revistei «Convorbiri literare», am decis să organizăm astăzi acest simpozion”.

calistrat hogas simpozion 2017 5Discuțiile au fost conduse de scriitorul Cristian Livescu, președintele Societății Scriitorilor din Neamț. „Aveam o triadă importantă aici la Neamț: Calistrat Hogaș, Ion Creangă și Mihail Sadoveanu. E o genealogie frumoasă, o genealogie importantă la care noi ținem foarte mult și din care Hogaș face parte cu originalitate și cu o substanțialitate deosebite”.

calistrat hogas simpozion 2017 3Printre cei care au susținut comunicări s-a aflat și prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. „Nicolae Manolescu spunea că Hogaș este un scriitor uitat și nu mai interesează pe nimeni. Andrei Terian a scris un text în revista «Cultura» și termina cu următoarea afirmație: «Nicolae Manolescu zice că Hogaș este un scriitor uzat, Mircea Diaconu spune exact contrariul. Îmi pare că amândoi au dreptate»”.

calistrat hogas simpozion 2017 1Și Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași, a fost prezent la omagierea lui Hogaș. „Toată literatura scrisă de Hogaș este împănată de erudiție. Sunt lucruri pe care de obicei dacă nu ești familiarizat cu o cultura clasică, riști să nu înțelegi despre ce este vorba”. (Ana MOISE)

Articolul precedentÎncepe nebunia înscrierilor la creşă
Articolul următorDupă-amiază cu incendii la Bicazu Ardelean şi Poiana Teiului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Un gind bun pentru Doamna Sidonia, care a lasat statului, casa familiei.Pacat ca si alti oameni de cultura din Neamt nu au facut acelasi lucru.Un exemplu ar fi dna.Iulia Halaucesu…Dar nici statul nu a facut nimic ca sa protejeze acesti artisti la batrinete..Poate in viitor reprezentantii judetului aflati in functii la autoritatile centrale vor face cite ceva…

Comentariile sunt închise.