Organizația Salvați Copiii a organizat o dezbatere cu tema „Educație, încredere și drepturi pentru persoanele de etnie romă din comunitățile vulnerabile”. În cadrul acestui eveniment ce s-a desfășurat pe 6 aprilie la Hotel Mariko Inn din Roman, s-a discutat despre integrarea persoanelor din grupul țintă, dar și ce mecanisme au la dispoziție autoritățile locale pentru sprijinul persoanele aflate în situații vulnerabile.
Evenimentul din cadrul proiectului „Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, apelul Creșterea incluziunii și abilitarea romilor, Programul „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, a adus la un loc reprezentanți ai autorităților locale din Neamț, ai grupului de inițiativă civică din Bahna și beneficiari ai proiectului.
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea unui sistem integrat și inovator de servicii accesibile și de calitate care să asigure creșterea incluziunii și abilitarea romilor din 4 localități de la nivelul județelor Neamț, Suceava, Timiș și Dolj. Sunt prevăzute și acțiuni de abilitare a persoanelor de etnie romă, precum și măsuri de îmbunătățire gradului de conștientizare pentru combaterea discriminării.
Cu toate că elevii etnici încă se confruntă cu situații legate de discriminare și segregare, un studiu al organizației relevă că procentul celor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă rom a crescut de la 48,7%, în 2013, la 61,8%. Copiii spun că nu ar avea nimic împotrivă să aibă un coleg de bancă de etnie romă, procent considerabil în creștere, în ultimii zece ani: de la 32,3% la 50,4%. Se observă o scădere semnificativă a celor care ar fi împotrivă să fie colegi de clasă/bancă cu un elev rom: cu circa 14 puncte procentuale în cazul colegului de clasă, respectiv 7%, în cazul colegului de bancă.
(G.S.)