0:00

Fotbal la… MAXIM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mijlocaşul Alexandru Maxim, jucătorul descoperit de profesorul Constantin Pancu, de la Olimpia Piatra Neamț şi format ca mijlocaş ofensiv la Clubul Sportiv Ardealul, a luat calea “exilului” la vârsta de 13 ani, când s-a transferat la Espanyol Barcelona, club care i-a transformat mentalitatea. Acum, nemțeanul Alexandru Maxim a devenit… neamț, deoarece a fost cumpărat de Vfb Stuttgart de la Pandurii Târgu Jiu pentru 1.500.000 de euro și a impresionat în a doua parte a sezonului în Bundesliga. Fotbalistul a declarat după primele 6 luni petrecute în Germania că a progresat foarte mult ca jucător.

 Maxim – afacere profitabilă pentru Pandurii

 Alexandru Maxim a împlinit 23 ani, anul acesta, iar anul trecut Victor Piţurcă l-a convocat la naţionala de seniori a României. Cu alte cuvinte, a intrat în planul de reconstrucţie a naţionalei mari, însă la Ceahlăul nu a fost bun pentru o echipă ce se vrea  în 2-3 ani în cupele europene. Chiar dacă a jucat la echipa de tineret a celor de la Espanyol Barcelona, oficialii Ceahlăului nu s-au gândit să-i propună un contract. Gorjenii, însă, de cum l-au văzut i-au şi propus un contract pe un an, cu opţiune de prelungire pe încă doi și au dat lovitura. A venit la Pandurii Târgu Jiu liber de contract și a plecat în Germania pe un milion și jumătate de euro! „Sunt foarte bucuros că am ajuns aici. E un pas important pentru mine în carieră, le mulţumesc colegilor că m-au primit bine. E un pas înainte, deoarece cred că am ajuns la o echipă bună din România, ce mă va ajuta să cresc fotbalistic. De aceea am ales Pandurii. Pandurii este o echipă care se bazează pe tineri, un antrenor care dă încredere tinerilor şi un club unde este linişte şi unde se vrea performanţă. Văzând jucătorii de aici, acum cred că Pandurii au o echipă foarte bună, şi cred că vom termina sus în campionat. Sper să rămân şi să facem o figură frumoasă. Am doi colegi, Alex Vlad şi Chiricheş cu care am jucat 4 ani la Ardealul Cluj. M-au ajutat foarte mult, iar alături de ei sper să ne îndeplinim obiectivele. La Rapid a fost conjunctura, nu s-au rezolvat nişte chestii… De la Ceahlăul nu s-a interest nimeni de mine… Nu e vorba că am refuzat, aşa am considerat că e mai bine pentru mine în acel moment. Vin liber de contract, cei de la Espanyol m-au lăsat liber”, a declarat Maxim, în vara anului trecut, la scurt timp după transfer.

 Cum l-a descoperit antrenorul Petre Grigoraş

 Mi l-a adus impresarul Marinescu. L-am băgat la un joc de probă şi după 10 minute l-am oprit. S-a văzut imediat că ştie cu mingea, dar era total nepregătit. I-am zis imediat că-l vreau. Principala lui calitate e tehnica în regim de viteză. Scoate cu uşurinţă adversarul din joc. Poate juca oriunde de la mijloc în sus. L-am folosit şi inter, şi extremă, uneori şi vârf. Dar cel mai bine se simte în aripa stângă. Dacă nu va avea parte de accidentări, ca până acum, acest copil va ajunge departe”, a declarat tehnicianul Petre Grigoraş. Din ceea ce povesteşte ex-tehnicianul Pandurilor, cel care a remodelat-o şi pe fosta campioană Oţelul Galaţi, cu câţiva ani în urmă, Maxim este un jucător polivalent, care poate evolua acolo unde este nevoie de serviciile lui. Acestea au fost calitățile care l-au recomandat pe jucător pentru un transfer la Stuttgart. „Mă bucur că am ajuns la o echipă de top din Germania, mă bucur că am reuşit să mă adaptez foarte repede şi am început să joc meci de meci. Probabil acum sînt mult mai cunoscut, joc într-un campionat puternic. Mă gândesc să îmi fie bine acolo, să fac tot posibilul să joc din ce în ce mai bine, să joc meci de meci, asta este cel mai important. Tot ce se întâmplă acolo este diferit faţă de ce se întâmplă în România, antrenamentele sunt extrem de grele, iar lucrul acesta m-a ajutat să progresez foarte mult ca jucător, mai ales fizic”, a explicat Maxim.

Diferenţa dintre noi şi… ei

 Alexandru Maxim povesteşte diferenţa dintre fotbalul practicat în România şi cel pe care l-a descoperit în Spania. ”În România pe teren sunt echipe cu câteva individualităţi ce reuşesc să facă diferenţa de cum începe un meci, pe când la Espanyol erau 11 jucători care se completau unul pe altul. Bineînţeles că aveau şi ei unul sau doi care schimbau jocul, acei lideri de echipă, cum sunt denumiţi, dar pe teren nu se vede. Acest lucru se ştie numai în vestiar”, povesteşte mijlocaşul. Maxim spune că a fost obişnuit cu o concurenţă acerbă pe post, încă de pe vremea când activa la tineret, astfel încât mentalitatea spaniolilor este alta, de la vârste fragede. Şi stilul în care decurg antrenamentele este total diferit faţă de cel întâlnit în România. „Jucătorii sunt monitorizaţi şi chiar există o statistică a fiecăruia. Cam la două luni după analiza antrenamentelor şi modul în care te pregăteşti, antrenorul decide dacă un jucător pleacă sau rămâne, deoarece clubul nu-şi permite să ţină anumiţi jucători ce nu mai pot creşte în valoare. La noi în ţară cel mai mare duşman al meu a fost mentalitatea. Nu vorbesc de condiţii, dar vedeţi că, în cele mai multe cazuri, antrenorii sunt schimbaţi des de patroni, iar aceştia decid şi cine joacă şi transferurile”, mai povesteşte Maxim.

 Fanul naţionalei României

 Întrebat la ce echipă vrea să joace în viitor, Alexandru Maxim nu spune nimic de vreo echipă de top din Europa și nici de Ceahlăul, semn că n-a ajuns încă o vedetă, care la apusul carierei să-şi dorească să se retragă în oraşul natal. Este, totuşi, tranşant: „Ţin cu naţionala României. Acolo vreau să joc, până nu mai pot. Nu mă întrebaţi nimic de nicio altă echipă, pentru că naţionala are cei mai mulţi fani şi acolo vreau să fiu înconjurat de ei. Sper ca prin evoluţia mea să pot îmbrăca tricoul de titular al naţionalei, până ies la pensie. Mai avem mult de muncă până să ne calificăm la un campionat mondial, ori european. Nu-mi propun să fiu ca Gheorghe Hagi. Îmi propun să fiu Alexandru Maxim şi atât. Iar dacă prin evoluţia mea îi voi mulţumi şi pe cei din Piatra Neamţ şi pe cei din Târgu Jiu şi pe cei din Bucureşti, atunci înseamnă că mi-am făcut datoria faţă de naţională şi voi fi eu însumi mulţumit”.

 Sfat pentru fotbaliştii tineri

 Mijlocaşul Pandurilor are şi un sfat pentru tinerii fotbalişti care visează să facă performanţă şi să nu moară talente, aşa cum se întâmplă destul de des pe la noi: “Să muncească, pentru că nu se ştie de unde poate apărea norocul”. Cum îl caracterizează primul lui antrenor, Constantin Pancu? “Alexandru Maxim este un talent deosebit. Are calităţi şi mă bucur că a ajuns la echipa naţională. Bine că nu l-au naturalizat cei din Brazilia. Mai avem o şansă să-l vedem jucând la Ceahlăul”

Cristi SOROCEANU

Fotbal la… MAXIM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fotbal la… MAXIM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentVine ploaia, bine-mi pare!
Articolul următorPiața ”en-gross” din Piatra Neamț, prețuri și taxe

1 COMENTARIU

  1. „De la Ceahlaul nu s-a interesat nimemi de mine”.Ce „ochi vigilenti” au cei din conducere…NU POT SA CRED O ASEMENEA GAFA!!!! Si mai era si jucator liber de contract si nemtean pe deasupra! Asta-i cand nu belesti ochii……

Comentariile sunt închise.