Curtea de Apel Bacău a pronunţat astăzi, 30 iunie, o primă sentinţă în dosarul poliţiştilor rutieri trimişi în judecată de procurorii DNA, pentru luare de mită. Din tot lotul a fost judecat numai Viorel Andronic, fostul şef al Biroului de poliţie rutieră. El a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani, plus 3 ani de pedeapsă complementară, ceea ce presupune interzicerea unor drepturi civile, inclusiv aceea de a ocupa o funcţie de conducere în vreo firmă. Comisarul şef Andronic, în rezervă acum pentru că s-a pensionat după izbucnirea scandalului, va trebui să anunţe orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a decis, de asemenea, să menţină în privinţa lui măsura controlului judiciar.
Alături de fostul poliţist au fost condamnaţi şi o parte dintre şoferii care au dat mită la 10 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 2 ani. Toţi au pedepse complementare şi 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la diverse instituţii: „Primăria com. Borleşti jud. Neamţ sau DGASPC Neamţ (inculpaţii Diaconu Nicolae şi Lungu Ionuţ ); Primăria mun. Braşov sau DGASPC Braşov (pentru inc. Crâşmaru Adrian-Mihai), Primăria mun. Iaşi sau DGASPC Iaşi (pentru inc. Bratu Iulian Silviu), Primăria com. Săvineşti sau DGASPC Neamţ pentru inc. Muzîca Eugen, Primăria com. Dumbrava Roşie, jud. Neamţ sau DGASPC Neamţ pentru inc. Mărgean Ioan, Primăria com. Cândeşti jud. Neamţ sau DGASPC Neamţ pentru inc. Dospinescu Răzvan-Mihăiţă, Primăria mun. Paşcani sau DGASPC Iaşi pentru inc. Mătăşel Ieronim” .
Magistraţii au mai decis să confişte 550 de lei de la Viorel Andronic, să menţină sechestrul asupra sumei de 245 de euro, care a fost ridicată la percheziţia domiciliară, şi să-l oblige la plata cheltuielilor de judecată – 3.300 lei. Şoferii au de achitat câte 700 de lei cheltuieli de judecată. Cel mai probabil procesul va ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa care va pronunţa sentinţa definitivă.
Cristina Mircea
Prea blândă pedeapsa. Cat de convenabil, sa iei mita ani de zile, ca doar nu va gândiți că lua numai 50 de lei, apoi judecătorii să îți ia doar 1000 de euro si vreo 3 ani de zile supraveghere în timp ce îți vezi liniștit de pensie. Mita si corupția merg mână de mână cu sărăcia, dacă tolerăm corupția nu facem altceva decât să poftim în țara noastră sărăcia. Vă mai vine să munciți în țara asta când alții fură ?
Halal justitie! Sper ca presedinte de complet a fost dl judecator (…), un adevarat “justitiabil” care ar trebui bagat la beci pe viata. E bine ca in ziua de azi sunt condamnati aspru fara probe unii, iar altii probati scapa basma curata.