După mai mult de șase ani de la începerea proiectului de modernizare, Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț își redeschide porțile joi, 17 aprilie. De la ora 11.00 va fi organizat un vernisaj special, marcând totodată 178 de ani de la nașterea scriitorului.

WhatsApp Image 2025 04 16 at 11.12.36

Modernizarea muzeului a fost posibilă datorită proiectului „Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului Memorial Calistrat Hogaș”, realizat de Consiliul Județean Neamț cu sprijinul fondurilor europene, prin Programul Operațional Regional Nord-Est 2014-2020. Mai multe detalii despre proiectul de reabilitare puteți citi aici.

Noua expoziție oferă vizitatorilor o incursiune în universul scriitorului, într-o ambianță care păstrează farmecul sfârșitului de secol XIX. Singura clădire din Piatra-Neamț care conservă aproape intactă arhitectura târgului moldovenesc de odinioară.

„Tecucean prin naștere, Calistrat Hogaș devine nemțean din luna septembrie a anului 1869, moment în care, în urma unui concurs, devine profesor la noul gimnaziu din Piatra-Neamț. Sufletește, se leagă de aceste locuri după ce-i declară Elenei Gheorghiu, fiica protopopului acestei urbe ,,Să știi, duduie, că viitorul meu îl depun în mâinile matale”, iar la 17 ianuarie 1871 se căsătoresc.

După o viață și carieră presărate deopotrivă cu împliniri și tristeți, cuconul Calistrat trece la veșnicie în Roman, nu înainte de a cere ferm să fie adus în orașul în care și-a avut ,,comandamentul” literar și ochii bucurați de priveliști nemărginite.

Singurul membru al familiei care a rămas în acest oraș să ducă povestea neobositului călător mai departe, a fost fiica sa, Sidonia Hogaș”, potrivit unei postări publice realizate de Complexul Muzeal Național Neamț.

Pe lângă patrimoniul muzeal, peste 300 de piese originale, de la manuscrise la obiecte personale precum celebra pelerină sau revolverul Lefaucheux vor putea fi admirate de vizitatori.

Video: Consiliul Județean Neamț

În anul 1939, ca un gest de omagiu adus memoriei tatălui său, Sidonia deschide publicului o încăpere din reședință. Ulterior, donează întreaga proprietate statului, cu mențiunea ca aspectul clădirii să nu fie modificat, dorind ca aceasta să fie valorizată ca muzeu.

Evenimentul va include și un moment artistic, proiecția scurtmetrajului „Tataia”, conceput pe baza cărții fiicei scriitorului, realizat de elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș”, sub coordonarea prof. dr. Dorina-Luminița Drexler și cu sprijinul actorului Andrei Merchea Zapotoțki de la Teatrul Tineretului.

Denisa POPA

Foto: Complexul Muzeal Național Neamț

Articolul precedentAvertisment de la RAR: atenție la dezinformări și fake-news
Articolul următorSexagenar trimis în judecată pentru trafic de minori: victimele au fost abuzate ani de zile după ce fuseseră ademenite cu o carieră în modelling
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.