0:00

Direcția Națională Anticorupție (DNA) continuă seria acțiunilor în forță pe final de an. După ce ieri, 14 decembrie 2022, a avut nu mai puțin de patru comunicate cu percheziții, rețineri și trimiteri în judecată, azi a lovit din nou. DNA a difuzat un comunicat în care anunță trimiterea în judecată a trei persoane, din care doar una nu are calitate specială, fiind vorba de administratorul unei societăți comerciale deferit justiției pentru acuze de abuz în serviciu.

Fost director DSVSA Botoşani trimis în judecată pentru corupție, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCelelalte două persoane trimise în judecată sunt însă „de calibru”. Este vorba de Țurcanu Mihai, la data faptelor director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu (două fapte), abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul și delapidare.

Alături de acesta a fost trimisă în judecată Roșu Mădălina-Raluca, director al Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. În sarcina acesteia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu. Procurorii au stabilit că, în perioada octombrie-decembrie 2021 – prima parte a anului 2022, Țurcanu ar fi intervenit nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar-veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

„Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase inițial licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare. În contextul menționat mai sus, din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției, implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți“, anunţă DNA.

Roșu Mădălina-Raluca l-a „consiliat” pe Țurcanu la evaluarea profesională a celor două funcționare în ce privește modalitatea de soluționare a contestațiilor formulate, a notelor pe care să le acorde etc., în condițiile în care aceasta știa că procesul de evaluare astfel efectuat era contrar dispozițiilor legale.

„În cursul lunii decembrie 2020, același inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către firma omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în condițiile în care bunurile contractate nu erau livrate. Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care ar fi atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției“, mai arată DNA.

DSVSA Botoșani s-a constituit parte civilă cu suma de 130.000 lei. Fostul europarlamentar a încercat să scape de controlul judiciar, dar nu a reușit. Mihai Țurcanu a fost președinte al ANSVSA în perioada 2012-2013, dar a fost și europarlamentar în 2015-2019, intrând după numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI, în martie 2015. Și fratele lui Mihai Țurcanu, Florin Țurcanu, are probleme penale, fiind condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare cu executare pentru spălare de bani, tot în urma unei anchete DNA. (G.S.)

Articolul precedentLibertate limitată pentru fostul director al Ambulanței Neamț
Articolul următorTeatrul Tineretului Piatra-Neamț va primi un milion de lei de la bugetul de stat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.