0:00

Formaţii participante la Festivalul „Steaua sus răsare”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ansamblul folcloric “Dor Vînătorean”

Ansamblul din Vînători-Neamţ a fost înfiinţat cu sprijinul Primăriei  în anul 2009. Ansamblul este coordonat de profesorul Vasile Urzică. A participat la sărbători şi la zilele comunelor Pipirig, Vînători – Neamţ, Stăniţa, Albac (Alba), Cumpăna (Constanţa). De asemenea, a reprezentat zona etnofolclorică în festivale ale obiceiului de iarnă din multe judeţe ale ţării, iar peste hotare a obţinut Trofeul Festivalulului Internaţional “Iskenderun” din Turcia.

Ansamblul folcloric „Şezătoarea” Vînători –  Neamţ

Înfiinţat în urmă cu douăzeci de ani de ani, ansamblul are un repertoriu de cântece şi jocuri populare autentice, transmise din generaţie în generaţie şi culese chiar de elevii din componenţă. Şezătoarea – vechi obicei din Zona Neamţ – a fost cadrul în care ansamblul şi-a desfăşurat programul pe scenele judeţului, ale ţării şi chiar şi în străinătate. A participat la toate concursurile judeţene, zonale şi naţionale ale elevilor, la Festivalul Internaţional „Moştenite din bătrâni” (Vorona) – unde a obţinut Locurile I şi al II-lea la ediţii diferite, la Olimpiadele de muzică pe zona Moldovei (Premiul I la toate ediţiile la care a participat), la Zilele oraşelor din diferite judeţe: Constanţa, Suceava, Bacău, la Zilele Franţei (Saint Just Salabert), la Festivalul Comunităţilor din Germania, la Festivalul minorităţilor „Festop” (Constanţa).

 „Ursul, caii şi capra” Ştefan cel Mare

Formaţia de ura, cai şi capră a fost înfiinţată acum aproximativ o sută cincizeci de ani de ani. De la bibliotecara Primăriei Ştefan cel Mare, Mihaela Rusu, am obţinut amănunte interesante. „În mare parte formaţia a rămas neschimbată până în zilele noastre. În fiecare an se organizează aceste obiceiuri, la nivelul comunei fiind două formaţii de a căror pregătire se ocupă câte un instructor: Eugen Gliga, respectiv Cătălin Olaru. Fiecare formaţie este formată din două capre, doi cai, un urs, un ursar, un vătaf (şef  de formaţie). Punctul de atracţie al grupurilor îl reprezintă capul de urs, unicat în Moldova, realizat din  pălării de pâslă peste care sunt cusute manual mărgele şi panglici de diferite culori şi mărimi; în picioare au opinci cu zurgălăi.  Caii, doi la număr,  au în jurul brâului o covată tăiată, îmbrăcată în costum  popular, opinci în picioare, iar pe cap căciulă de miel cu oglinzi pe o parte. În fiecare an pe, 27 decembrie, seara, se organizează în comună ”Balul gospodarilor”, prilej cu care cele două formaţii devin rivale pentru câteva ore, fiecare urs dansând până la epuizare, iar cel care rezistă cel mai mult este declarat  învingător. Apoi, toţi gospodarii sunt invitaţi la joc”. De-a lungul timpului, păstrătorii de datini de la Ştefan  cel Mare au fost  invitaţi la multe festivaluri de gen, de multe ori întorcându-se cu premii., dar de fiecare dată reuşind să ducă gazdelor mesajul sărbătorilor de iarnă din zona comunei.

Formaţii participante la Festivalul „Steaua sus răsare”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Formaţii participante la Festivalul „Steaua sus răsare”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentMănăstirea Dobru – un lăcaş de cult cu o istorie tragică
Articolul următorGabriel Balmuş, nemţeanul care a cucerit America