La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț nu sunt probleme cu fondurile pentru salarii și pentru medicamente, dă asigurări conducerea unității. Banii primiți prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț la ultima rectificare, de la începutul lunii octombrie, ajung pentru achitarea drepturilor salariale ale angajaților și pentru medicamente. “Situația, pe final de an, este la fel ca în alți ani: avem fonduri pentru salarii și tichete de masă până la 31 decembrie, iar medicamentele sunt asigurate, înregistrăm doar unele întârzieri, cam de două săptămâni, la aprovizionare pe unele categorii de medicamente, cauzate de producători și de licitații”, explică dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al SJU Neamț.
Dacă probleme majore la medicamente nu se anunță pentru luna noiembrie, în schimb lucrurile sunt cel puțin complicate în ce privește materialele sanitare. Fondurile alocate de finanțator, anul acesta, oricum nu ajung până la sfârșitul anului, iar într-un spital de categoria celui din Piatra Neamț este nevoie de “foarte multe materiale, care sunt foarte scumpe”. Ideea de economie devine tot mai clară, acolo unde se va putea, începând de la trierea cazurilor urgente, măcar “până la o nouă rectificare”.
Spre deosebire de alte unități sanitare cu paturi din țară, unde banii de medicamente și materiale sanitare s-au terminat și se fac, deja, auzite vocile asociațiilor de pacienți, în Neamț situația este sub control și în cadrul normalității. Toader Blaga, președintele Asociației “Alexiana”, ce vine în sprijinul pacienților infectați cu HIV, spune că are semnale pozitive din teritoriu, cel puțin pe partea de programe naționale de sănătate în care este inclus tratamentul acestor bolnavi și că, din luna februarie a acestui an, nu s-au mai înregistrat sincope. (C.I.)