foto CRRPH Pastraveni

Un nou focar de infecție cu coronavirus în județul Neamț, după ce un medic angajat, primul confirmat pozitiv COVID-19 și cel puțin două din persoanele cu dizabilități din Centrul de recuperare Păstrăveni au fost confirmate pozitive. Dr. Bogdan Mahu a fost internat vineri, pe 1 mai, la câteva zile după ce tocmai ieșise din tura de două săptămâni de izolare la locul de muncă, din centru . Astăzi, a fost anunțat decesul unei tinere de 36 de ani din centru, care a fost internată în noaptea de 1 spre 2 mai la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Femeia suferea de obezitate, avea în jur de 130 kg, mai multe complicații date de această boală și a fost confirmată pozitivă COVID-19.

Într-un comunicat de presă, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț face precizări privind situația echipamentelor de protecție pentru personalul din centrul de la Păstrăveni și a testării:

„O beneficiară a Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, în vârstă de 36 de ani, a decedat luni seara, 4 mai, în Spitalul Județean Neamț. Aceasta fusese internată în seara zilei de vineri, 1 mai, după un puseu de febră. Beneficiara, care suferea de mai multe afecțiuni severe precum și de obezitate morbidă a fost dusă la Spitalul Piatra Neamț unde a fost internată și testată pentru coronavirus, rezultatul fiind pozitiv. Starea acesteia s-a agravat iar luni seara a decedat.

Tot vineri seara, conducerea Centrului Păstrăveni a fost anunțată de unul dintre angajați despre faptul că are un test pozitiv la coronavirus și a fost internat în spital. Acesta fusese izolat la locul de muncă în perioada 11-25 aprilie 2020, potrivit prevederilor Ordonanței militare nr.8. Pe perioada izolării, angajatul nu a prezentat nici un fel de simptome specifice infectării cu coronavirus, iar fiecare vizită în pavilioanele beneficiarilor a fost realizată cu echipament complet (combinezon, mască, botoși, mănuși), iar timpul petrecut cu aceștia a fost limitat la maximum. De asemenea, în perioada respectivă nici un alt angajat sau beneficiar nu au avut simptome de infectare.

Direcția de Sănătate Publică a început marți, 5 mai, testarea personalului de la Păstrăveni care a lucrat în prima tură, 11-25 aprilie și care în acest moment se află la domiciliu, precum si testarea beneficiarilor din pavilionul în care locuia tânăra care a decedat. 

De asemenea, a început testarea personalului care va intra în tura a III-a de izolare la locul de muncă din data de 8 mai, din toate centrele de adulți și copii.

 DGASPC Neamț a dispus o serie de măsuri de la începutul lunii martie menite să diminueze riscul răspândirii infecției cu coronavirus. Astfel, beneficiarii centrelor nu au mai avut voie să iasă din unități, a fost interzis accesul vizitatorilor, personalul a fost dotat cu echipamente de protecție complete (măști, mănuși, botoși, capeline, pelerine de unică folosință, combinezoane), s-au asigurat stocuri suficiente de dezinfectanți și biocide, s-au făcut dezinfecții frecvent și s-a limitat interacțiunea beneficiarilor la maximum.

De asemenea, au fost făcute solicitări către DSP pentru testarea personalului și beneficiarilor și s-au solicitat fonduri de la Consiliul Județean în vederea efectuării de teste pentru personalul centrelor de copii”.

(C.I.)

Articolul precedentO mașină cu 6 angajați de la drumuri s-a răsturnat la Bicaz, 3 au fost răniți
Articolul următorFemeie condamnată la închisoare pentru că a condus beată, tânăr drogat la volan