0:00

Duminică, 23 februarie, debutează cea de a XXVI-a ediţie a Festivalului concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI”, festival organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”. Ca şi la ediţia precedentă, Festivalul concurs se desfăşoară pe două secţiuni, canto tradiţional românesc, respectiv instrumente populare – vioară, acordeon, nai, ţambal, fluier, clarinet, trompetă, cobză.

Secţiunea de canto tradiţional românesc este structurată pe două categorii de vârstă – între 8 şi 15 ani şi între 16 şi 25 de ani. La startul acestei ediţii se găsesc 87 de concurenţi. Prima preselecţie, cea judeţeană, va avea loc duminică, 23 februarie, la sala de festivităţi „Theodor Macarie” a Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, cu începere de la ora 10. Pentru această fază a competiţiei, participanţii au de prezentat o doină, o piesă autentică, reprezentativă din zona etno-folclorică de provenienţă a concurentului, care să nu fie din repertoriul consacrat, interpretată cu acompaniament instrumental, descrierea zonei folclorice pe care o reprezintă, a costumului popular sau a unui obicei.

Pentru secţiunea instrumente tradiţionale concurenţii vor prezenta două piese din folclorul românesc, diferite ca gen, caracter şi stil. Concurenţii din Neamţ vor fi selectaţi de un juriu format din conf. univ. dr. Anastasia Buruian, conf. univ. dr. Delia Stoian – Irimie, ambele de la Facultatea de Muzică Piatra-Neamţ, filială a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi profesor Mihăiţă Albu de la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ. Acompaniamentul muzical este asigurat de orchestra Ansamblului „Floricică de la Munte”, conducerea muzicală aparţinându-i lui Ciprian Vasiliu. (I.C.)

Articolul precedentDirectorii „surdo-muți” vor fi pedepsiți
Articolul următorVremea vânzătorilor de mărțișoare