0:00

Firme care au încercat să fenteze Romsilva, amendate cu 500000 de euro de Consiliul Concurenței. Actualizare: Poziția Romsilva Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiActualizare: Precizari ale Direcției Silvice Neamt în urma comunicatului de presa al consiliului concurenței privind sancționarea a 3 companii de pe piaţa lemnului pentru trucarea unei licitații:

„Pe fondul boicotării, de către operatorii economici, a licitațiilor de la sfârșitul anului 2015, ca formă  de protest față de modificările legislative privind vânzarea lemnului, în anul 2016, la licitația organizată de către Direcția Silvică Neamț, în luna martie, pentru vânzarea lemnului fasonat, cei trei operatori economici ( Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL ) au manifestat, prin ofertele de preț egale ca valoare, depuse în plic inchis, un comportament anticoncurențial, neacceptat și netolerat de către organizator: Directia  Silvica Neamț.

În acest sens, înca din timpul licitației, comisia de licitație a sesizat similitudinea ofertelor,  a acționat în strictă conformitate cu Regulamentul de vânzare și a transmis toate datele, informațiile și documentele necesare, atât Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva cât și Consiliului Concurenței, instituție abilitată să constate eventualele practici anticoncurențiale.

Recunoașterea faptelor de către cei trei operatori economici și rezultatul anchetei efectuate de către Consiliul Concurenței confirmă încă o dată suspiciunile constatate de către comisia de licitație și oportunitatea  demersului de  sesizare a instituțiilor competente.

Direcția Silvică Neamț salută finalizarea anchetei și își reitereaza poziția fermă în asigurarea climatului concurențial și de transparență pentru toate licitațiile organizate și pentru toți operatorii economici în aceeași masură.

Direcția Silvică Neamț nu a tolerat, nu tolerează și nu va tolera nici un fel de practici anticoncurențiale care sa afecteze licitațiile organizate pentru  valorificarea  lemnului.

BIROUL DE PRESA AL DIRECȚIEI SILVICE NEAMȚ

Știre inițială

Într-un comunicat publicat pe site-ul propriu, Consiliul Concurenței anunță că este preocupat de posibile înțelegeri anticoncurențiale în zona de exploatare a masei lemnoase și anunță o primă victorie: ”Consiliul Concurenței a sancționat trei companii cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat. În cadrul investigaţiei declanşate la stârşitul anului 2016, Autoritatea de Concurență a constatat că Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL au stabilit preţurile ofertelor cu care au participat la licitația în plic închis pentru 94 de loturi de lemn fasonat. Licitația publică în plic închis este tipul de licitație pe parcursul căreia părțile participante trebuie să păstreze confidenţialitatea prețului oferitpentru bunul licitat.Prin realizarea acestei înţelegeri, cele trei companii nu şi-au mai stabilit independent comportamentul în cadrullicitaţiei, eliminând concurenţa dintre ele.Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Forestar SA 1.439.069 lei (aproximativ 309.477 euro);
  • Nico –Paul SRL 410.696 lei (aproximativ 88.322 euro);
  • Saniral SRL 465.313 lei (aproximativ 100.067 euro).

Toate cele 3 companii au recunoscut participarea la fapta anticoncurențială și au beneficiat de reducerea cu 15% din nivelul de bază al amenzii. Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze Autoritatea de Concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.

Ce nu se spune în comunicatul Consiliului Concurenței este că firmele cu amenzile mai mici, Saniral SRL și Nico-Paul SRL, sunt din județul Botoșani, localitatea Bogdănești, iar administratori erau doi domni cu numele de Ursu, Paulică și Ionuț. Toate firmele au cifre impresionante de afaceri, au oameni angajați și par să fie prezențe obișnuite în acest gen de activități. Să mai remarcăm că amenzile sunt mult mai mici decât profitul brut anunțat pentru anul 2017, de exemplu, peste 1 milion de lei la ambele societăți.În privința Forestar SA, o firmă cunoscută în domeniu,care a primit amenda cea mai mare, nu sunt multe lucruri de spus, poate doar că o asemenea amendă nu are cum să-i afecteze prea mult activitatea curentă. Cum se poate vedea din comunicat, firmele și-au recunoscut vina și au beneficiat de o reducere a amenzilor. (V.B.)

Articolul precedentCum sa fii un trainer de succes – 7 sfaturi pretioase
Articolul următorFlorile Ceahlăului – ediția cu numărul XXXI
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.