Inspectorii nemţeni de muncă au controlat, în ultima perioadă, 118 unități economice din judeţ şi au găsit două persoane cărora angajatorii nu le încheiaseră actele. Cele două firme, una din domeniul construcțiilor și una din domeniul confecțiilor, au fost amendate cu 10.000 de lei fiecare, dar inspectorii au constatat și alte nereguli în cursul acestor verificări.
“În luna august, au fost controlați 118 agenți economici. Cu prilejul controalelor, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, din care 4 amenzi contravenționale însumând 26.500 lei, respectiv 7 avertismente contravenționale, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003 modificată și completată și H.G. nr. 500/2011. Au fost depistați 2 angajatori la care lucrau 2 persoane fără forme legale de angajare, cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale de angajare fiind de 20.000 lei”, a precizat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț, în conferința de presă organizată, astăzi, 12 septembrie, la sediul instituției.
O problemă din zona “gri”, des întâlnită în teren de inspectorii ITM Neamț, este cea a angajatorilor care întârzie cu înregistrarea contractului de muncă în Revisal. Au fost găsite, în luna august, la firmele controlate, 66 astfel de persoane care munceau, fără ca documentele să fi fost oficializate de angajatori. Într-un caz, echipa ITM a dat o amendă de 5.000 de lei firmei unde fuseseră găsite mai multe contracte individuale de muncă “la sertar”. 56 de angajatori au primit termene de remediere a altor deficiențe, iar 3 au primit avertisment.
Controalele începute în luna august de ITM Neamț împreună cu Antifrauda Fiscală continuă și luna aceasta la firme din anumite domenii. “Tematica de control demarată împreună cu Direcția Regională Antifraudă Fiscală din ANAF vizează domeniile alimentație publică, construcții și confecții. În aceste domenii, pe lângă riscurile indisciplinei financiare, respectiv neconformării la declararea și plata obligațiilor fiscale, există și riscuri legate de utilizarea forței de muncă fără forme legale, ori subdeclararea nivelului real de salarizare, risc ce se manifestă accentuat în perioada iunie-octombrie”, mai spune oficialul ITM Neamț.
Pe parte de protecția muncii, inspectorii nemțeni au controlat 113 agenți economici, unde au constatat 132 de abateri ce au fost sancționate cu amenzi în valoare de 34.500 lei. În luna august, în județ s-au produs 4 accidente de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă. (C.I.)
De contraventiile date de ITM la DAS Tg Neamt nu scrie.ti ??