În „Monitorul oficial” de marti, 27 ianuarie 2015, a fost publicat un ordin al Ministrului Finanţelor Publice pentru majorarea valorii indemnizaţiei zilnice acordată salariaţilor din instituţiile publice, indicator avut în vedere şi de agenţii economici din mediul privat, pentru stabilirea diurnei neimpozabile. Practic, majorează la valoarea de 17 lei/zi, indemnizaţia diurnei zilnice privind delegarea personalului în ţară, aplicabilă personalului din instituţiile publice. Aceasta valoare se va aplica începând cu plăţile indemnizaţiilor de deplasare din data de 27 ianuarie 2015, data publicării în “Monitorul oficial” a actului normativ. O altă modificare introdusă de prezentul ordin este majorarea compensării cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegaţie, când acesta nu se cazează în unităţi de cazare, la suma de 45 lei/noapte.
Detalii, aici: FINANȚE
Ce mai arată documentul:
* Pentru personalul salariat al unor angajatori privaţi, valoarea diurnei ce nu se consideră venit de natură salarială este de 2,5 ori nivelul pentru instituţiile publice, conform art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal.
* În acest sens, un salariat angajat în mediu privat poate primi o diurnă neimpozabilă pentru delegaţie în ţară în suma de 17 lei x 2,5 = 42,5 lei/zi.
* Valoarea diurnei ce depăseşte această sumă este venit de natură salarială la persoana fizică şi supusă impozitului pe venitul din salarii şi asigurărilor sociale obligatorii.
* Cu această ocazie, reamintim faptul că temeiul normativ de bază privind delegarea şi deplasarea în ţară este HG nr. 1860/2006, cu modificari ulterioare.
* În acest sens, angajatorii pot dispune delegarea salariaţilor în ţară pentru realizarea sarcinilor de serviciu.
* Se consideră salariat în delegaţie persoana ce trebuie să îndeplinească sarcini de serviciu în localităţi situate la distanţe mai mari de 5 km de localitatea unde se afla locul permanent de muncă.
* Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, diurna se poate acorda dacă durata deplasării este de cel puţin 12 ore.
* Pentru deplasări cu o durată de mai multe zile calendaristice, delegarea se socoteşte de la data şi ora plecării şi până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport în localitatea unde salariatul îşi are locul permanent de muncă.
* Această perioadă se împarte la un număr de 24 de ore, fiecare interval de 24 de ore considerându-se o zi de diurnă. Pentru ultima zi de deplasare se acordă diurna dacă durata delegării este mai mare de 12 ore.
* Cheltuielile de cazare se pot deconta numai dacî localitatea în care s-a efectuat deplasarea se află la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care salariatul are locul de muncă permanent şi doar în cazul în care salariatul nu se poate întoarce în aceeaşi zi.
* Mai amintim şi faptul că dacă deplasarea se efectuează cu un mijloc de transport propriu al salariatului, acestuia i se va deconta contravaloarea a 7,5 litri carburant pentru 100 km parcurşi pe distanţa cea mai scurtă.
* Justificarea deplasării se efectueaza prin întocmirea Ordinului de deplasare, vizat de instituţia/persoana la care s-a efectuat deplasarea, prin semnare şi ştampilare, menţionându-se ora şi data sosirii, respectiv a plecării.