Mai mulți directori ai unităților de învățământ din Piatra Neamț s-au „bătut” ieri, în semnături pentru a obține un certificat numai bun de pus în ramă. În fapt, așa cum ne-a răspuns doamna care împărțea diplome, mai ceva ca la Moșii de iarnă, certificatele nu atestă decât minime cunoștințe de instruire în domeniul managementului.

Motivul împărțirii cartoanelor colorate a fost participarea directorilor din Piatra Neamț și zonă,  la prezentarea unei oferte lansată de o firmă de consultanță din Iași dornică să pună mâna pe ceva contracte prin care să implementeze un „Sistem de control intern managerial”. Firma cu pricina și-a fondat discursul pe două idei mari și late. Mai pe înțelesul cititorilor: «Noi suntem mai speciali decât „ceilalți”» și «Noi vă luăm banii în rate». Directorii nu s-au supărat pentru că cei mai mulți au fost preocupați să-și vadă visul cu ochii: acela de a mai bifa o diplomă. Unii din ei și-au mai adus aminte de ceva. Când s-a pomenit de bani, unul din directori a vrut să știe dacă pot lua de la Primărie, că la școala pe care o diriguiește nu prea sunt.

„Vă rugăm să vă duceți și la Primăria Piatra Neamț să încercați să încheiați cu ei contracte și să le spuneți că și ați încheiat și cu școlile. Și să le spuneți că avem nevoie de bani pentru a achita contractele, că pe noi nu ne cred”.

Tabelul cu semnături n-a mai fost completat, dar până la urmă nici nu mai era nevoie deoarece, o persoană binevoitoare care avea un braț de „coperți lucioase” le-a dat fără discriminare. Unii, încă, au mai cerut vreo două în plus, așa din solidaritate cu alți colegi absenți. În dreptul numelor au fost lăsate spații generoase. În alb… (M. TEODOROF)