0:00

Tribunalul Neamț i-a condamnat astăzi, 10 august, pe Ioan și Elena Bocancea, din Girov,pentru ”folosire sau prezentare cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete” în scopul obținerii, pe nedrept, de fonduri europene. Odată cu cei doi administratori, procurorii DNA Bacău au trimis în judecată firmele SC Ferma Bio Ecologic SRL, şi SC Bio Ecologic SRL.

”În perioada 2011-2013, inculpați Bocancea Ioan și Bocancea Elena, în calitate de administratori ai celor două societăți comerciale menționate mai sus, au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, documente false (contracte de arendare fictive, adeverințe eliberate de Primăria comunei Girov, județ Neamț și tabele centralizatoare ale contractelor de arendă neconforme cu realitatea, etc.), în baza cărora au solicitat sprijin financiar nerambursabil și au primit, în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață, suma totală de 157.964,77 lei”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au mai stabilit că ”în perioada 2008-2010, inculpata Bocancea Elena, în aceeași calitate și procedând în aceeași manieră, a încasat în mod injust de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț suma de 183.820,85 lei”.

Tribunalul Neamț l-a condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pe Ioan Bocancea, pe un termen de încercare de 3 ani. Elena Bocancea a fost condamnată la un an 9 luni și 10 zile, tot cu suspendare, pe un termen de 2 ani, timp în care dacă mai comite vreo infracțiune i se revocă beneficiul suspendării pedepsei. Totodată, SC Ferma Bio Ecologic a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 18.000 de lei. Instanța a decis să înceteze procesul penal în privința SC Bio Ecologic pentru actele materiale din perioada 2008-2010.

Ioan Bocancea a fost obligat să plătească despăgubiri civile către APIA în valoare de 111.762,97 lei, iar instanța a menținut poprirea de o treime pe veniturile sale lunare până la concurența sumei menționate. Totodată, Elena Bocancea are de achitat două rânduri de despăgubiri, unul de 183.820,85 lei și al doilea de 46.201,80 lei, plus majorările de întârziere.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. (C.M.)

Articolul precedentNEAMȚ Arestații – singurii care stau, cu adevărat, la răcoare
Articolul următorAMICALE Speranţa Răuceşti-Ştiinţa Miroslava şi Energia Pângăraţi-Vulturul Costişa
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.