0:00

FC Ceahlăul: Ioan Mironaş demisionează şi lasă clubul în prăpastie!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiIoan Mironaş şi-a început abrupt ultima conferinţă de presă la FC Ceahlăul, anunţând falimentul clubului, unul previzibil, după toate calculele economice din ultima vreme. A urmat anunţarea demisiei din funcţie, din motive medicale, financiare, profesionale, dar şi morale.

„FC Ceahlăul este în prăpastie şi urmează impactul. Nici în cele mai negre vise nu mi-am imaginat că o structură solidă poate ajunge într-o asemenea situaţie”, a declarat ex-directorul clubului nemţean.

Mironaş a făcut un istoric al clubului din perioada 2004 şi până în prezent căutând să explice cauzele prăbuşirii unui club de tradiţie, „un simbol al oraşului”, cum l-a numit.

„În primul rând, FC Ceahlăul SA a gestionat prost contractul prin care Primăria Piatra Neamţ a cedat în folosinţă gratuită stadionul, deoarece s-au cheltuit sume colosale pentru utilităţi. Se plăteau în jur de 10.000 de euro pe lună pentru gaz, apă şi curent electric. Cu toate acestea, clubul a încheiat anul fiscal 2011 pe profit, un fapt mai puţin întâlnit în fotbalul românesc. În anul 2013 a început declinul, pe care l-aş lega de plecarea tehnicianului Costel Enache. Echipa juca un fotbal spectaculos, aveam jucători valoroşi în lot şi eram elogiaţi”,a precizat Ioan Mironaş.

Fostul oficial al Ceahlăului a mai adăugat că datoriile clubului, în momentul în care Angelo Massone a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni, erau de aproximativ 4 milioane de euro, plus cele două litigii care sunt pe rolul instanţelor, cu Primăria Piatra Neamţ şi Consiliul Judeţean, ce însumează aproximativ 1 milion şi 200 de mii de euro.

„Intrarea clubului pietrean în insolvenţă a însemnat momentul în care s-au creat adversităţi în club, iar fotbaliştii au ales calea grevelor, a declaraţiilor, care au adus importante prejudicii clubului. Cauzele sunt generale şi particulare”, după cum a relatat Ioan Mironaş.

Fostul oficial al Ceahlăului a povestit că „primii diriguitori ai fotbalului românesc au greşit când şi-au clamat independenţa faţă de Guvern şi de mediul politic. În acest moment, cluburile funcţionează doar în baza ajutoarelor publice, fără o strategie şi un plan de management pe termen lung. Apoi, lipsa de competenţă din fotbalul românesc, este o altă cauză a prăbuşirii acestui sport. În prezent, preşedinţii şi directorii de club, aşa ca mine, sunt definiţi de o experienţă empirică şi de cunoştiinţe.  În planul marketingului, discutăm de ceva ce nu există. La capitolul antrenori, pot spune cu greu cinci nume în care să avem încredere. Apoi, neputinţa LPF şi FRF de a gestiona fondurile venite de la UEFA pentru centrele de copii şi juniori. Nu a verificat nimeni dacă banii au ajuns acolo unde trebuie, ceea ce a însemnat o catastrofă”.

Ioan Mironaş a explicat şi cauzele particulare care au stat la falimentul clubului pietrean.

„Lipsa unui plan de dezvoltare riguros. Nu am avut niciodată aşa ceva. Lipsa unei politici de marketing şi publicitate (n.r.: în condiţiile în care FC Ceahlăul l-a avut angajat ani de zile pe Iuliean Boghian pe această funcţie!). Lipsa unui buget anual. Lipsa unei politici de comunicare. Am avut alături de noi un sufletist (n.r.: Gelu Crăcană) care a fost depăşit de situaţie şi a plecat. Lipsa de rigoare şi disciplină din cadrul clubului. Jucătorilor neplătiţi nu li s-au mai aplicat prevederile Regulamentului de ordine interioară, dar şi ghinionul. Când eram în Liga I, veneam după victorii cu Pandurii Târgu Jiu şi Steaua şi lotul a suferit mai multe accidentări”, a explicat fostul director al echipei pietrene, care a mai menţionat că şi-a prezentat demisia din funcţie, deoarece s-a săturat să fie făcut vinovat pentru situaţia din club.

Cu ochii în lacrimi, Ioan Mironaş şi-a încheiat discursul cu următoarea precizare: „Am muncit la acest club zi şi noapte şi nu am vrut să-i creez niciun prejudiciu”.

Ce rămâne în urmă? „Domnii Angelo Massone şi Viorel Măstăcăneanu m-au mandatat să transmit că cedează gratis acţiunile celui care vrea să preia clubul de fotbal, fără nicio pretenţie financiară”, a spus Ioan Mironaş.

În afară de degringolada care a cuprins ce a mai rămas din măreţia unui club ce în vara anului 1999 a înfruntat-o, de la egal la egal, pe Juventus Torino, în Cupa UEFA Intertoto, au mai rămas datoriile de achitat la FRF, în urma cărora este foarte probabil să sufere echipele juniorilor de elită, formaţia U19, care avea programată o deplasare la Mioveni, de care depindea calificarea la turneul final, dar şi a grupei U17, care miercuri, 27 aprilie, are programat, la ora 12.00, meci cu Dinamo Bucureşti. (Mihai STOIAN)

Articolul precedentA apărut DSU: aplicaţie pentru situaţii de urgenţă pe telefonul tău!
Articolul următorGALERIE FOTO Scafandru de la ISU Neamţ, performanţă la maraton
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Daca este atat de cinstit si corect precum pretinde, de ce n-a spus numele concrete ale celor vinovati de iminenta disparitie a clubului: Pinalty, Mestecaneanu si Massone si metodele prin care cei 3 au distrus echipa! Iar cine tace, atat timp cat tace (intre 2013 cand a inceput caderea si 2015) si nu pleaca/demasca lucrurile se cheama complice!

Comentariile sunt închise.