Grupul de firme germane Heidelberg Cement este pe punctul de a-și pierde autorizația de mediu pentru Fabrica de la Tașca, ca o consecință a poluării cu amoniac din 3 mai a pârâului Bicaz.

Gardienii de mediu nemțeni au efectuat controale la Fabrica de ciment Tașca, în perioda 3-5 mai, constatând mai multe nereguli care ar fi putut conduce la accidentul de poluare soldat cu otrăvirea peștilor din cele două păstrăvării de la Cheița și punerea în pericol a securității și sănătății populației de pe albia pârâului Bistrița.

Printre cele imputate celor de fabrică se numără:

  • Nu au raportat accidentul, prin intermediul responsabilului de mediu, celor de la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Neamț și Agenției pentru Protecția Mediului.
  • Apele uzate evacuate în emisar, adică în pârâul Bicaz, nu respectă prevederile legale referitoare la protecția mediului, înregistrându-se depășiri ale substanțelor periculoase.
  • Nu există un plan de măsuri pentru prevenirea unor astfel de accidente poluante.

Garda de Mediu Neamț a transmis astăzi, 6 mai, o adresă Agenției pentru Protecția Mediului prin care arată că, în urma celor constatate, este necesară întocmirea unui raport de către reprezentanții fabricii de ciment Tașca în care să se explice cum anume s-a produs accidentul din 3 mai și să fie luate măsuri pentru remedierea neconformităților găsite.

APM Neamț a notificat, la rândul ei, fabrica Heidelberg Cement, despre faptul că are termen până la 17 mai a.c. să rezolve toate aceste lucruri, în caz contrar riscând pierderea autorizației de mediu nr. 6/20.10.2015 și sistarea activității.

Angela Croitoru

Articolul precedentBonus pentru petrecăreţii din Chaplin’s şi Jazz Cafe: amenzi de 51.000 de lei pentru nepurtarea măştii
Articolul următorReinnoirea numelui de domeniu web: De ce este importanta?
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.