Muzeu expo Samovare sept 2015Joi, 10 septembrie, cu începere de la ora 17, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, are loc vernisajul expoziţiei TABIET NEMŢEAN. Vor fi etalate piese din colectiile George Gabriel Chendea (samovare) respectiv Constantin Horghidan (brichete vintage şi trench art). Este vorba de un număr de peste 50 de samovare aparţinând unor ateliere celebre din Rusia (regiunea Tula) încadrate cronologic între prima jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX. Amintim în cele ce urmează câteva ateliere foarte cunoscute – Voronţov, Gudkov, Vanukin, Rudakov, Morozov, Şemarin sau Bataşev (atelier de la care provin cele mai multe piese).

Samovarul este simbolul ospitalităţii şi sociabilităţii ruseşti ca parte centrală a ceremoniei ceaiului. Etimologic vorbind samovar înseamnă care fierbe dela sine (sam, însușĭ, singur, și varitĭ, a fierbe). Samovarul este un vas, de cele mai multe ori din alamă, (dar putea fi realizat şi din nichel, aliaj de cupru şi zinc sau chiar argint) în care apa este menţinută la punctul de fierbere un timp îndelungat; apa este încălzită cu ajutorul cărbunelui sau lemnului ars într-un conduct ce străbate centrul vasului. În partea de sus a vasului se găseşte recipientul pentru ceai concentrat, cu băutura aromată, tare. Aceasta este diluată cu apă fierbinte din vas. Originea samovarului este legată de ceai. Spre sfârşitul secolului al XVIII-lea ceaiul a început să fie din ce în ce mai utilizat în societatea rusă astfel încât din această perioadă datează şi începuturile producţiei vasului rusesc pentru ceai – samovarul.

În ceea ce priveşte secţiunea de brichete vintage şi trench art este vorba de peste 350 de piese. Ce este trench art? Cea mai simplă definiţie a noţiunii de trench art ar suna cam aşa: un obiect realizat din rămăşiţe ale războiului sau un obiect realizat cu scopul de a reprezenta ceva cu tentă militară. Conform expertului Nicholas J. Saunders, trench art este orice obiect realizat de soldaţi, prizonieri de război şi civili, din materiale rezultate ca urmare a războiului, atâta vreme cât obiectul şi cel care îl realizează sunt asociaţi temporal şi spaţial cu un conflict armat sau cu consecinţele acestuia. (ZCH NEWS)

Articolul precedentEscroc încătuşat când ridica banii obţinuţi de la un bătrân
Articolul următorBani mai mulți pentru analize
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.