După ce în 2014, mai-marii Ministerului Educației au creat un regulament pentru organizarea excursiilor pentru elevi și profesori, acum, la doi ani distanță, regulamentul a fost modificat.
Ministerul a anunțat, printr-un comunicat de presă, că taberele, excursiile, expediţiile şi alte activităţi de timp liber din învăţământul preuniversitar se vor organiza după un nou Regulament-cadru, aprobat marți, 12 aprilie, de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.
Una dintre schimbările majore aduse de noul regulament este aceea că mută decizia privind aprobarea respectivei activităţi de la inspectoratul şcolar judeţean la unitatea de învăţământ, demers care urmăreşte simplificarea procesului organizatoric. A fost eliminată condiţia ca documentaţia necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte.
Pe de altă parte, regulamentul face distincţie clară între activităţile realizate în localitatea în care se află unitatea de învăţământ şi cele din altă localitate, reducând astfel birocraţia în cazul activităţilor derulate în localitate. Mai mult, a fost simplificat şi formularul prin care părintele/tutorele legal îşi exprimă acordul de participare al copilului.
„Regulamentul aprobat este un document-cadru bine structurat, suplu, care stipulează atât documentqţia necesară aprobării şi derulării activităţilor, cât şi obligaţiile cadrelor didactice organizatoare, ale părinţilor şi ale elevilor. Nu în ultimul rând, acesta permite unităţilor de învăţământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului unităţilor de învăţământ”, se mai precizează în comunicat.
Modificarea regulamentului a survenit după ce în mai multe județe ale țării s-au înregistrat scăderi semnificative ale excursiilor școlare. Spre exemplu, în Neamț, după elaborarea regulamentului din 2014, numărul excursiilor a scăzut, în fiecare an școlar cu aproximativ 500. (M. TEODOROF)
Regulamentul integral:
https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/04/regulament-tabere-2016.pdf