teodorovici 01

Şedinţa de ieri a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est nu a fost anunţată pe site-ul ADRNE. E încă o dovadă despre cum Don Titi de la Agenţie, al cărui comportament de jupân inamovibil al Moldovei a fost dezvăluit de cotidianul „Ceahlăul” – marcă înregistrată şi săptămânalul „Mesagerul de Neamţ”, înţelege pe ce lume şi din ce lume trăieşte pe picior mare. Într-un târziu, a apărut un soi de comunicat bombastic, plin de cifre convenabile, dar irelevante. La şedinţă a participat Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. În condiţii semi-ostile, cu directorul Constantin Apostol de la Agenţia pentru Dezvoltare Nord-Est aproape „în cârcă”, ministrul a răspuns cu amabilitate întrebărilor noastre. A participat apoi la o întrunire politică, la sediul PSD, cu liderii locali ai partidului

Din surse mai mult sau mai puţin guvernamentale, avem în ultima vreme tot felul de păreri, evaluări, aprecieri privind absorbţia fondurilor din instrumente structurale şi fonduri de coeziune. Care sunt cifrele reale până la urmă? Ce aflăm din ce circulă pe piaţă nu prea se potriveşte.

– Eu cred că prin ceea ce am spus eu, ca ministru, am păstrat aceeaşi cadenţă, aceeaşi coerenţă. România a primit aproximativ 2,8 miliarde de euro până în prezent, de când sunt eu. Am ajuns la un grad de absorbţie de aproximativ 27%, plecând de la 7,4% în 2012, în luna mai. Sunt două cifre care ne situează în acest an, la nivel european, pe prima poziţie în tot ce înseamnă rambursări de la Comisia Europeană.

– Să ne înţelegem, vorbim despre decontări? Nu mă interesează valoarea proiectelor depuse sau contractate.

– Eu vorbesc despre cifrele reale, ce se trimit Comisiei Europene. La asta mă raportez, la ce trimit Comisiei pentru rambursare. E o chestiune pragmatică, despre asta vorbim.

– În termeni de pragmatism, de ce trebuie Guvernul să-şi asume plata corecţiilor financiare?

– Ăsta este preţul pe prostie pe care România îl plăteşte pentru anii trecuţi.

– De ce să-l plătim noi? Cei buni de plată sunt identificaţi. Avem  aici, la Neamţ, un proiect pe alimentare cu apă la care se cunosc persoanele responsabile pentru plata corecţiilor. Să aducă banii de acasă. De ce să-i dau eu?

– Toate aceste persoane sau, în fine, zonele unde se fac vinovaţi anumiţi lucrători din administraţie vor fi urmărite mai departe. S-au făcut foarte multe sesizări la structurile abilitate ale statului care fac astfel de verificări. Sunt dosare pe rol şi sperăm să avem cât mai repede un dosar din partea celor care le verifică. Acest efort e foarte important pentru noi ca pe viitor, asta e ideea, să evităm să punem în funcţii cheie persoane care nu au ce să caute acolo, fie ca pregătire, fie ca determinare în asumarea unor decizii. De multe ori o decizie poate să fie incorectă, dar şi lipsa unei decizii poate să fie mai dăunătoare.

– Ne oferiţi garanţia că într-o zi o să vedem, nu neapărat legat, dar aducând banii de acasă măcar pe unul dintre ăia care joacă pe sume mari, nu pe mărunţiş?

– Obligaţia mea este să fac un sistem eficient care să fie cât mai departe de astfel de zone.

– Aveţi susţinerea politică necesară?

– Sunt ministru pe fonduri europene şi cred că până acuma am dat dovadă că susţinerea există.

– Până la capăt?

– Până la capăt. De ce să nu fie? Avem un guvern pragmatic, da, cu persoane puse în funcţii care ştiu ce au de făcut. Trebuie să ne gândim şi la lucrul ăsta, că până acuma am lucrat cu acelaşi sistem. Diferenţa vine din faptul că este un alt guvern, sunt alte persoane în anumite funcţii-cheie şi asta înseamnă că cei care au venit au altă abordare, ştiu ce au de făcut. Deci se poate lucra şi cu acelaşi material dacă ştii ce ai de făcut.

– Mă mai doare transparenţa informaţiilor relevante din domeniu. Dacă persoane independente, poate gazetari, vor să se documenteze, de ce li se dă cu uşa în cap, spunându-se că informaţiile nu sunt publice?

– Pe tot ce este zona de fonduri europene de care răspund, la tot ce e solicitare, eu am răspuns la orice întrebare. Că nu am răspuns într-un număr de zile foarte scurt, ţine şi de volumul de informaţii solicitat.

– Să ştiţi că o să vă verific.

– Vă rog foarte mult.

 teodorovici 02

Viorel COSMA