Mănăstirea Văratec a găzduit sâmbătă, 29 aprilie, un eveniment în memoria și spre cinstirea prof. univ. dr. docent, acad. Constantin Ciopraga, fiind dezvelită o inscripție comemorativă pe faţada casei în care a locuit scriitorul. La eveniment, au participat maica stareţă stavroforă Iosefina Giosanu, prof. univ. dr. Magda Ciopraga, fiica scriitorului, istoricul şi criticul literar Nicolae Scurtu, fiu al Văratecului şi iniţiatorul evenimentului, poetul nemțean și student al marelui scriitor Gheorghe Simon, fostul primar de Agapia Neculai Nastasă, consilierul local târgnemțean Vasile Luculescu, preotul Dumitru Irina, parohul bisericii din satul Filioara, precum și foști elevi și apropiați ai scriitorului.
După o slujba de pomenire a scriitorului oficiată de preotul Catană și acompaniată de un cor de maici, au urmat cuvântările. ”Onorată asistență, întâlnirea de astăzi, de la Mănăstirea Văratec, un ostrov al ortodoxiei românești și europene, se datorează preacuvioasei maicii starețe, care a îngăduit amplasarea acestei plăci comemorative, cu încuviințarea ÎPS Teofan, ca un omagiu adus marelui cărturar și strălucitului profesor Constantin Ciopraga”, a explicat prof. dr. Nicolae Scurtu.
”Este o bucurie și o onoare pentru mănăstirea noastră să avem acest eveniment. Ne bucurăm să dezvelim această placă pe una din casele monahale în care a locuit domnul academician Ciopraga. Personal, l-am cunoscut foarte puțin, dar l-am văzut de multe ori stând aici pe cerdac și scriind. Mulțumim domnului profesor Scurtu pentru inițiativă și sper să fie benefic ceea ce facem noi, astăzi, aici”, a spus și maica stareță stavroforă Iosefina Giosanu.
”Vă mulțumesc pentru această zi. Aici, există un duh special, care vine din chimia atmosferei și din peisaj, dar și din spiritul duhovnicesc al locului și care inspiră, așa cum l-a inspirat și pe tatăl meu. Aici, au lucrat mulți cărturari și aș îndrăzni să sugerez administrației locale a comunei să se inițieze un proiect de plăci comemorative și pe alte case, care sunt o zestre a comunei. Sunt deosebit de recunoscătoare pentru această zi și îi mulțumesc domnului Nicolae Scurtu, care a fost inițiatorul acestui eveniment. Părintelui meu îi plăcea mult vremea frumoasă, fiind meteo sensibil și, chiar dacă astăzi s-a anunțat ploaie, totuși, este soare și frumos afară”, a spus și prof. univ. dr. Magda Ciopraga, fiica scriitorului.
”Suflete frumoase și biruitoare. Eram în ultimul an de facultate și-l așteptam în amfiteatru, să-l auzim și să-l vedem pe domnul profesor Ciopraga. Cea mai vie amintire cu domnul profesor este clipa când l-am văzut plângând. Era o întâlnire cu poetul Marin Sorescu și rapsodul Tudor Gheorghe, în cadrul unui recital. Emoția nu poate fi simulată, așa cum nu poți simula smerenia, evlavia sau milostenia. Emoția este trăire. Felul în care plângem ne definește fără cuvinte. La finalul recitalului, așteptam cuvântul profesorului Ciopraga față de invitații care ne-au încântat. Așteptam, așteptam… Atunci, am văzut gestul profesorului ducându-și batista către ochii înlăcrimați. Profesorul Ciopraga nu era un om de suprafață, care să ne ofere un spectacol. Își însușise, prin liturghia lecturii, arta iubirii semenului, din cei 4 ani de prizonierat. Profesorul Ciopraga era de o duioșie nemaiîntâlnită. Rigoarea sa nu țintea spre o performanță fără conținut. Lectura pentru domnul profesor era un act liturgic: participare, trăire și nestânjenire. Nu vom uita ultima sa prezență la Târgu Neamț, când ne-a avertizat de un cod de lectură eronat a operei lui Ion Creangă. Nu putem uita de suferința trupească a lui Creangă și neputința sa. Observați că, pe inscripție, nu apar cuvintele născut și decedat. Este doar o mică pauză între anul de naștere și anul decesului. Constantin Ciopraga a luat o mică pauză, pentru a-și face intrarea în eternitate. Este un gest de admirație din partea domnului profesor Nicolae Scurtu, fiu al Văratecului, care nu i-a fost student”, a spus și poetul Gheorghe Simon. (C.T. STURZU)