Ion Ionescu de la Brad s-a născut pe 24 iunie/6 iulie 1818, la Roman. A fost fiul iconomului Ion Isăcescu și al Saftei (Elisabeta), fata preotului Toader Cima. La Școala domnească din Roman este ”botezat” Ionescu (în sensul de ”fiul lui Ion”) de către dascălul Verescu, astfel că prenumele Ion a devenit nume patronimic. A fost unul dintre revoluționarii pașoptiști români foarte activi; a activat ca agronom, economist, savant și scriitor; se numără printre personalitățile secolului al XIX-lea care au militat pentru propășirea poporului român; a fost membru de onoare al Academiei Române.
Din motive care țin de structura anului școlar, Liceul Tehnologic ”Ion Ionescu de la Brad” din comuna Horia a organizat acum o manifestare, sub titulatura ”200 de ani de la nașterea fondatorului învățământului agricol românesc”, subsumată manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. În cadrul manifestării, s-a desfășurat un simpozion cu tema ”Ion Ionescu de la Brad – Istorie, tradiție, actualitate”.
Reamintim că școala agricolă din Horia a fost a doua școală de profil din România, înființată de Ion Ionescu de la Brad în anul 1885.
La simpozion au participat elevi și cadre didactice ale liceului, foști elevi (între care s-a remarcat actualul primar al comunei Horia, Cristian Baciu, care a plâns, efectiv, de emoție câteva zeci de secunde), foste cadre didactice, părinți ai elevilor, cadre și cercetători de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, inspectori școlari, oameni politici – deputatul Viorel Stan, fost inspector general al Inspectoratului Școlar județean.
În alocuțiunile care s-au ținut au fost adresate urări de succes și felicitări colectivelor de cadre didactice și elevi. S-au derulat două prezentări ale vieții și activității științifice dedicate agriculturii românești. În holul central al liceului s-a dezvelit o placă în memoria lui Ion Ionescu de la Brad, au fost vizitate ferma, muzeul școlii și s-au plantat puieți de pomi fructiferi. (D. A.)