0:00

Eveniment la Casa „C. Hogaş” Lansarea romanului „Cravaşa” de Constantin Virgil Gheorghiu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sub auspiciile Societăţii Scriitorilor din judeţul Neamţ, în colaborare cu Complexul Muzeal Judeţean, marţi 15 iulie, ora 17, la Muzeul memorial „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ, va avea loc lansarea romanului „Cravaşa” de Constantin Virgil Gheorgiu (1916-1992), una din cele mai interesante şi mai controversate cărţi ale acestui autor, originar din judeţul nostru, mare admirator al lui Cezar Petrescu şi Albert Camus.

Manifestarea este prilejuită de împlinirea în curând, la 9 septembrie, a 98 de ani de la naşterea, la Războieni-Neamţ, a scriitorului (devenit preotul paroh al Bisericii ortodoxe româneşti de la Paris) Constantin Virgil Gheorghiu, cu notorietate mondială, după apariţia, în 1949 (exact cu 65 de ani în urmă) a romanului său „Ora 25” (ecranizat ulterior). Romanul „Cravaşa”, apărut în 1960, la Paris, a cărui acţiune se desfăşoară în ziua istorică de 23 august 1944, într-un sat de munte din judeţul Neamţ, la poalele Ceahlăului, a stârnit numeroase discuţii în lumea intelectuală şi diaspora românească din capitala Franţei, fiind considerat de presa franceză un „roman politic cu pagini de mare duritate”, dar şi cu câteva opinii îndrăzneţe ale scriitorului privitoare la finalul războiului mondial şi la originile fanariote ale corupţiei la români.

Cartea vede pentru prima oară lumina tiparului în România, în traducerea din limba franceză semnată de scriitorul Cristian Livescu, cu contribuţia RIFIL şi a Farmaciilor „Ardealul”. La evenimentul programat la Casa “Hogaş”, pentru prezentarea cărţii, a fost invitat un redutabil exeget al operei lui Constantin Virgil Gheorghiu, preotul dr. Ioan Neculoiu, preşedintele Fundaţiei culturale „Constantin Virgil Gheorghiu”. Participă de asemenea Cristian Livescu, realizatorul ediţiei, şi poetul David Alexandru, muzeograf. (N.S.)

Articolul precedentLa Galeriile “Lascăr Vorel” Pictorul ieşean Romeo Ionescu
Articolul următorȘcolile vocaționale caută elevi cu „har”