0:00

Școlile vocaționale caută elevi cu „har”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* școlile teologice își numără pe degete candidații

După prima etapă de admitere, liceele cu profil vocațional, din județul Neamț, care nu și-au completat locurile destinate elevilor cu „dar” mai oferă o șansă. Astfel, mâine, 16 iulie, este singura zi de înscrieri pentru absolvenții de a VIII-a care vor să meargă la o școală vocațională. De menționat ar fi că cele mai multe locuri neocupate se află în curtea liceelor teologice. Dacă în urmă cu câțiva ani concurența era una acerbă, se pare că, în ultimii ani, tot mai puțini elevi se îndreaptă spre aceste unități de învățământ. Astfel, Liceul Teologic Romano-Catolic ”Sfântul Francis de Asissi” din Roman are neocupate  nu mai puțin de 21 de locuri, la specilizarea „teologie catolică”.

La Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman sunt 19 locuri „vacante”. Nu mai puțin de 18 pentru proaspăta specializare „ghid turism religios” și un loc pentru teologie ortodoxă. Un alt seminar teologic care nu reușește să atragă „clientelă” este școala ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. La specializarea „teologie patrimoniu” mai sunt 14 locuri libere, în timp ce la „teologie ortodoxă” au rămas 12 locuri. Se pare că și Liceul Teologic Ortodox ”Cuvioasa Parascheva” din Agapia nu mai este dorit de tinerele adolescente. Chiar dacă seminarul de aici a dat tonul cu specializarea „ghid turism religios”, se pare că în runda a II-a mai sunt libere 17 locuri.

Liceele sportive o duc mai bine, acestea reușind să-și aleagă „atleții” și acum au mai scos pentru etapa a II-a doar câteva locuri. Este vorba despre Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț care a scos la concurs un loc pentru cei care sunt atrași de handbal. La Liceul cu Program Sportiv mai sunt doar două locuri libere la specilizarea judo. De menționat ar mai fi că Liceul Tehnologic ”Vasile Conta” din Târgu Neamț mai are 5 locuri pentru cei care vor să ajungă educatori sau învățători. În perioada 17-18 iulie vor avea loc probele de aptitudini, iar în 19 iulie se vor afișa rezultatele. (M. TEODOROF)

Articolul precedentEveniment la Casa „C. Hogaş” Lansarea romanului „Cravaşa” de Constantin Virgil Gheorghiu
Articolul următorFulgerați din cauza unui telefon mobil