evaluare-nationala

Elevii au „înghețat” în fața subiectelor de la Limba Română

Poezia „Rânduri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu a fost cea care le-a dat cele mai multe frisone elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Piatra Neamț. Primul candidat a ieșit din sala de examen, de la Evaluarea Națională, mai devreme cu jumătate de oră și le-a transmis părinților, care-și așteptau cu înfrigurare copiii, subiectele care au picat la examen.

„M-am descurcat, am terminat mai devreme. Nu a fost greu. Au fost și subpuncte la care trebuia să-ți aloci un timp mai mare de gândire, dar nu am întâmpinat dificultăți majore. Eram pregătită pentru o poezie”, a spus o absolventă a Școlii Nr. 2.

Vestea că “odoarele” lor au avut de-a face cu o poezie nu le-a picat prea bine părinților, o parte dintre ei punându-și mâinile în cap la aflarea cerințelor. La primul subiect, candidații au primit un text („Rânduri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu), pe baza căruia au avut de rezolvat 5 cerinţe: sinonime pentru mai multe cuvinte, explicarea unei virgule, precizarea măsurii primelor două versuri ale poeziei, numirea a două trăsături care aparțin genului liric şi explicarea titlului. Tot în baza aceluiași text, absolvenţii au avut de redactat o compunere în care să-şi exprime opinia despre semnificaţia mesajului poeziei. Cel de-al doilea subiect a fost compus din două subpuncte. La primul din ele s-a urmărit testarea cunoștințelor de gramatică și capacitatea de a înţelege un text. La cel de-al doilea subpunct, elevii au avut de redactat o naraţiune (între 80 și 150 de cuvinte) în care să povestească o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală cu un scriitor contemporan. Puțin după ora 11, cei mai mulți candidați care au ieșit din sălile de examen s-au consultat între ei pentru a-și da seama la ce note să se aștepte. Cele două subiecte au fost notate cu 78 de puncte. Candidatul poate primi alte 12 puncte dacă a redactat întrega lucrare, respectiv pentru unitatea compoziţiei, coerenţa textului, registrul de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului, ortografie, vizibilitate şi aşezarea în pagină a textului. Cel mai sigur punct este cel din oficiu pe care îl primesc toți candidații. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Neamț, la prima probă a Evaluării Naționale au lipsit 63 de candidați. Pe parcursul desfășurării probei nu s-au semnalat situații deosebite. Următoarea probă de la Evaluare Națională, la disciplina Matematică, va avea loc miercuri, 25 iunie. Rezultatele vor fi afișate vineri, până la ora 16. (M. TEODOROF)