0:00

Evaluarea Națională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Elevii au „înghețat” în fața subiectelor de la Limba Română

Poezia „Rânduri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu a fost cea care le-a dat cele mai multe frisone elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Piatra Neamț. Primul candidat a ieșit din sala de examen, de la Evaluarea Națională, mai devreme cu jumătate de oră și le-a transmis părinților, care-și așteptau cu înfrigurare copiii, subiectele care au picat la examen.

„M-am descurcat, am terminat mai devreme. Nu a fost greu. Au fost și subpuncte la care trebuia să-ți aloci un timp mai mare de gândire, dar nu am întâmpinat dificultăți majore. Eram pregătită pentru o poezie”, a spus o absolventă a Școlii Nr. 2.

Vestea că “odoarele” lor au avut de-a face cu o poezie nu le-a picat prea bine părinților, o parte dintre ei punându-și mâinile în cap la aflarea cerințelor. La primul subiect, candidații au primit un text („Rânduri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu), pe baza căruia au avut de rezolvat 5 cerinţe: sinonime pentru mai multe cuvinte, explicarea unei virgule, precizarea măsurii primelor două versuri ale poeziei, numirea a două trăsături care aparțin genului liric şi explicarea titlului. Tot în baza aceluiași text, absolvenţii au avut de redactat o compunere în care să-şi exprime opinia despre semnificaţia mesajului poeziei. Cel de-al doilea subiect a fost compus din două subpuncte. La primul din ele s-a urmărit testarea cunoștințelor de gramatică și capacitatea de a înţelege un text. La cel de-al doilea subpunct, elevii au avut de redactat o naraţiune (între 80 și 150 de cuvinte) în care să povestească o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală cu un scriitor contemporan. Puțin după ora 11, cei mai mulți candidați care au ieșit din sălile de examen s-au consultat între ei pentru a-și da seama la ce note să se aștepte. Cele două subiecte au fost notate cu 78 de puncte. Candidatul poate primi alte 12 puncte dacă a redactat întrega lucrare, respectiv pentru unitatea compoziţiei, coerenţa textului, registrul de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului, ortografie, vizibilitate şi aşezarea în pagină a textului. Cel mai sigur punct este cel din oficiu pe care îl primesc toți candidații. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Neamț, la prima probă a Evaluării Naționale au lipsit 63 de candidați. Pe parcursul desfășurării probei nu s-au semnalat situații deosebite. Următoarea probă de la Evaluare Națională, la disciplina Matematică, va avea loc miercuri, 25 iunie. Rezultatele vor fi afișate vineri, până la ora 16. (M. TEODOROF)

Articolul precedentUrban SA Neamț / Piața Mărăței scapă de chioșcurile vechi
Articolul următor„Capodopere” Apa Serv şi la Bicaz