0:00

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Problemele locuitorilor din județul Neamț sunt prioritatea mea”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCa senator, sunt membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resuse minerale și, de la 1 septembrie 2021, dețin funcția de Chestor al Senatului României.

Din februarie 2021 sunt membru în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (AP SEECP).

Înainte de a vă detalia activitatea mea parlamentară, doresc să mentionez principalele demersuri pe care le-am avut pentru locuitorii județului Neamț și administrațiile locale.

DEMERSURI REALIZATE PE DIFERITE TEME DE INTERES PENTRU LOCUITORII DIN JUDEȚUL NEAMȚ ȘI AUTORITĂȚILE LOCALE

  • Ca membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale am participat la semnarea unui acord de colaborare între Ministerul Economiei și firma norvegiană Arbaflame, specializată în producția de peleți negri, produși din biomasă și rumeguș. Una dintre fabricile de producție novegiene va fi construită în județul Neamț.
  • Am votat favorabil în Senat, pentru stabilirea unei scheme de compensare a consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
  • Am susținut plafonarea, de la 1 noiembrie 2021, a facturilor la energie.
  • Am votat în favoarea Legii consumatorului vulnerabil. Ajutorul va fi acordat prin compensarea cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică şi de 320 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri.
  • Pe lângă Guvernul României am sustinut toate proiectele de dezvoltare depuse de primarii din judetul Neamt, prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”. Banii vor finanța proiecte pentru apă și canalizare, drumuri, dar și pentru extinderea rețelei de gaze naturale. Vor fi alocate cel puțin 4 milioane pentru fiecare comună și 7 milioane de lei pentru fiecare oraș. Alocările financiare sunt pentru toate comunitățile locale, indiferent de apartenența politică a primarilor.
  • Împreună cu 33 de primari și 3 viceprimari din județul Neamț și cu prefectul George Lazar, am fost la sediul Guvernului României, la întâlniri cu premierul Florin Cîţu, cu directorul Companiei Naționale de Investiții, Mihaela Pătrășcoiu, cu alți oficiali guvernamentali. Primarii au avut ocazia să-și prezinte strategiile de dezvoltare, realizate cu fonduri guvernamentale, iar o parte dintre contractele de finanțare au fost semnate. Cei mai mulți primari au depus proiecte pentru construcția de școli și dispensare, rețele de apă și canalizare, de terenuri de sport, de infrastructură rutieră și pietonală etc.
  • Seria întâlnirilor dintre administrația centrală și primarii din județul Neamț a continuat cu vizite la ministerele importante din Guvernul României: Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene, Compania Națională de Investiții.
  • Am organizat, pentru 40 de primari și viceprimari din județ o vizită în Ardeal, la Alba Iulia, Blaj și Ciugud, recunoscute pentru performanțele în atragerea fondurilor europene. Comunitățile trebuie dezvoltate cu fonduri atrase din toate sursele aflate la dispoziție: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și fonduri europene.
  • Am încurajat firmele nemțene din turism și HoReCa să aplice pentru ajutorul oferit de Guvernul PNL, care a pus 2,5 miliarde de lei la dispoziția firmelor, sub formă de ajutor de stat finanțat integral de la buget, pentru a diminua efectele negative cauzate de pandemie.
  • Am avut mai multe discuții la București, pentru a impulsiona proiecte pe care le consider vitale pentru dezvoltarea județului Neamț: drumul expres Bacău – Piatra Neamț, pentru care s-a semnat studiul de fezabilitate, construcția unui nou spital județean, cu dotări și servicii la standarde europene, centura municipiului Piatra Neamț.
  • Am fost printre inițiatorii amendamentului la Legea asociațiilor de proprietari, prin care copiii mai mici de trei ani să fie scutiți de la plata întreținerii.
  • Am susținut campania de vaccinare și demersurile pentru înființarea a cât mai multe centre de vaccinare în județ.
  • Am votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
  • Am încurajat studenții nemțeni din anii terminali, care au dorit să afle mai multe despre cum funcționează administrația publică centrală, să se înscrie într-un program de internship la Guvernul României.

LUĂRI DE CUVÂNT ÎN PLEN – 33, în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021

PROPUNERI LEGISLATIVE 2020 – 2021 și stadiul în care se află acestea:

  1. Propunere legislativă privind îmbunătățirea siguranței rutiere prin limitarea circulației pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, care au postul de conducere situat pe partea dreaptă – aflată în dezbatere la Senat.
  2. Propunere legislativă privind stabilirea anumitor prevederi referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate în vederea înmatriculării acestora în România – înregistrată la Senat pentru dezbatere.
  3. Propunere legislativă privind adoptarea unor măsuri pentru protecția mediul – în lucru, la comisiile permanente ale Senatului.
  4. Popunere pentru completarea Legii Educației Naționale – A fost depus raportul, urmează să intre la votul Senatului.
  5. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 și ale Legii nr.169/1997 – Trimisă la Camera Deputaților pentru dezbatere.
  6. Propunere legislativă privind modificarea și completarea Ordonanței nr.22/2002 privind executarea obligațiilor de plata ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii – Trimisă la Camera Deputaților pentru dezbatere.
  7. Propunere legislativă ”Legea acvaculturii” – Trimisă la Camera Deputaților pentru dezbatere.
  8. Propunere legislativă privind unele măsuri de sprijin financiar acordate Comitetului Olimpic și Sportiv Român – Adoptată de ambele Camere.
  9. Propunere legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile – Trimisă pentru dezbatere la Camera Deputaților.
  10. Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat – Trimisă la promulgare.
  11. Propunere legislativă privind instituirea zilei de 19 iulie ca Zi naţională a înotului – Trimisă la promulgare.
  12. Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 – La Camera Deputaților, pentru dezbatere.

PROPUNERI LEGISLATIVE TRANSFORMTE ÎN LEGI

  1. Propunere legislativă privind prevenția și depistarea precoce a diabetului – A devenit Legea nr.249/13.11.2020.
  2. Propunere legislative privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătorii colindului românesc – A devenit Legea nr. 171/23.06.2021.
  3. Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției – A devenit Legea nr. 86/16.04.2021.
  4. Propunere legislativă privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România – A devenit Legea nr.39/02.04.2020.
  5. Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 56/2015, privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul București – A devenit Legea nr.221/30.10.2020.
  6. Propunere legislativă pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Brătianu” – A devenit Legea nr.15/15.01.2020.
  7. Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc ”Prodromu”, de la munthele Athos – A devenit Legea nr. 41/03.04.2021
  8. Propunere legislativă pentru declararea zilei de 18 iunie „Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist”- A devenit Legea nr.125/10.07.2020.
  9. Propunere legislativă pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produse agricole primare – A devenit Legea nr.236/05.11.2020.
  10. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice – A devenit Legea nr.194/29.10.2019.
  11. Propunere legislativă pentru modificarea art.199 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal – Adevenit Legea nr.233/05.11.2020.

INTERPELĂRI ȘI ÎNTREBĂRI ADRESATE MEMBRILOR GUVERNULUI, PE TEME DE INTERES PENTRU JUDEȚUL NEAMȚ

  • Interpelare privind pasivitatea Ministerului Afacerilor Interne față de acțiunile ilegale ale grupărilor interlope.
  • Situația datoriilor acumulate de Spitalul Județean de Urgență Neamț, ca urmare a neachitării la timp a obligațiilor financiare ce revin Ministerului Sănătății.
  • Stadiul obiectivului de investiții – “Modernizare prin lărgire la 4 benzi a DN2 între km. 11+500 – km. 55+800”.
  • Situația dezastruoasă în care se prezintă secțiile Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, pe fondul lipsei materialelor alocate de Consiliul Județean Neamț.
  • Evoluţia şi situaţia patrimoniului taberelor şcolare.
  • Construirea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş.
  • Întrebuințarea fondurilor europene pentru construirea de toalete, conforme secolului 21, în toate unitățile de învățământ din România.
  • Stadiul implementării măsurilor privind creşterea volumului de atragere a fondurilor europene.
  • Modul deficitar în care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat gestionează faptic interesele IMM-urilor, cât și cele ale marilor investitori.
  • Stadiul implementării politicilor în domeniul educației.
  • Lărgirea DN2 la două benzi de circulație pe sens.
  • Semnarea protocolului privind predarea obiectivului Ministerul Muncii și Justiției Sociale „Piața Centrală Agroalimentară Sf. Gheorghe Piatra Neamț”.
  • Scutirea de taxe și impozite a unor categorii de persoane.
  • Situația ratei de sărăcie din Regiunea de dezvoltare Nord-Est.

Senator Eugen Ţapu Nazare

Chestor al Senatului României

Articolul precedentVideo-Foto. Drăgăneşti: Veteran de război sărbătorit de comunitate la împlinirea vârstei de 100 de ani
Articolul următorFOTO. Accident mortal la intrarea în orașul Roznov
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.