0:00

La începutul acestei săptămâni a fost lansat în România Programul european Erasmus+. Program prin care aproximativ 120.000 de români vor primi burse pentru a studia, a urma cursuri de formare şi a dobândi experienţă profesională. Nu mai puțin de două milioane de studenţi din învăţământul superior vor avea posibilitatea să studieze sau să urmeze cursuri de formare în străinătate; 650.000 de ucenici şi de tineri vor putea urma cursuri de formare profesională și vor primi burse ca să studieze sau să lucreze în străinătate; 200.000 de studenţi masteranzi care urmează un ciclu complet de studii în altă ţară vor beneficia de garanţii sau împrumuturi. Vor mai „profita” 800.000 de profesori, formatori, lucrători de tineret care vor preda sau se vor forma în străinătate. Spre deosebire de anii trecuți programul Erasmus+ a venit și cu niște noutăți, care pune în „cârcă” mai multe responsabilități celor care sunt doritori să acceseze fonduri europene.

„Una din noutăți este aceea că la implementarea unui proiect se are în vedere beneficiul adus comunității locale. Astfel, la implementarea de proiecte se urmărește și colaborarea cu IMM-uri, cu Camerele de Comerț și alte instituții  pentru ca în final comunitatea locală să aibă un beneficiu. Un alt aspect care apare ca o noutate se referă la selectarea ONG-urilor în acțiunea de parteneriat cu inițiatorii de proiecte. În funcție de tema proiectelor, inițiatorii nu vor putea apela decât la acele ONG-uri care fac dovada că domeniul lor de activitate are legătură cu proiectul propus pentru implementare”, a spus Maria Ghiniță, inspector şcolar pentru integrarea europeană şi programe comunitare.

O altă modificare, amintită de inspector, îi vizează pe toți cei care prin intermediul Programului Erasmus+ se vor forma în străinătate. Aceștia vor avea obligația, ca după ce se întorc din străinătate cu certificatul care le atestă noile competențe, să formeze și ei, la rândul lor, alte persoane. Între 2007 şi 2013, aproximativ 80.000 de studenţi, tineri, profesori, formatori şi animatori pentru tineret din România au beneficiat de burse în cadrul programului UE pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii şi al programului “Tineret în acţiune”, care au fost înlocuite de programul Erasmus+. (M. TEODOROF)

Articolul precedentComisie de cercetare în urma “telenovelei” Ghineţ – Poliţie Locală
Articolul următorUSL trăieşte la Târgu-Neamţ