0:00

Epurarea Romanului împiedicată în terenurile Cordunului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– “Să nu mi se ceară dublu”, se plânge Laurenţiu Leoreanu

“Terenul va fi vândut sau concesionat”, replică Adrian Diaconu

Primarul Laurențiu Leoreanu spune că nu a mai auzit nici pâs de la conducerea Primăriei Cordun cu privire la intenția administrației romașcane de a cumpăra cele aproape 60 de hectare de teren pe care este amplasată Stația de Epurare de Cordun (Simionești-Pildești). Primarul din Cordun, Adrian Diaconu spune că “întârzierea” se datorează birocrației privind intabularea terenurilor, mai ales că o porțiune din acestea aparțin fie Ocolului Silvic, fie unor proprietari privați din Săbăoani, care au primit împroprietăriri în zonă. Și la preț există discuții. Primarul Leoreanu spune că s-au vândut terenuri la prețuri de nimic, iar primarul Diaconu spune că cel mai mare preț “practicat” în zonă este de 2,2 euro. La 2 euro metrul pătrat, un hectar ar costa 20.000 de euro, iar cele aproape 60 de hectare pe cât se întinde Stația ar însemna o cheltuială din bugetul local de 1,2 milioane de euro. În timp ce pentru Casa Celibidache, negocierile au condus la suma de 100.000 de euro.

Edilul Romanului spune că interesul administrației pentru terenuri nu a fost tratat cu entuziam de conducerea comunei Cordun. “Trebuia ca domnul primar de la Cordun să ne facă o ofertă și l-am întrebat de vreo cinci ori despre ea. Eu sper să fie o ofertă de bun simț, pentru că noi știm cu ce prețuri s-au vândut terenuri în zonă unor oameni de afaceri și sper să fie măcar la același nivel. Acel teren nu poate fi dat altcuiva, este zonă de protecție și lor nu le folosește. La prețul la care s-au vândut terenuri în zonă îmi asum curajul să le cumpăr, dar la ce aud că vor să avanseze – nu”, a spus primarul Romanului.

“Am discutat deja”

În schimb, primarul din Cordun spune că este interesat ca negocierea să se încheie cu bine pentru ambele părți. “Am discutat deja această problemă, iar terenul va fi vândut sau concesionat, după cum vor. Nu se pune problema să fie scos la licitație, ci se va face vânzarea prin negociere între Consiliul Local Cordun și Consiliul Local Roman. Problema este acum legată de intabularea suprafeței. De 30-40 de ani nu s-a mai interesat nimeni de aceste terenuri. În zonă, Ocolul Silvic a construit pentru întărirea malurilor o pădure, mai avem o pădure retrocedată în zonă. Eu zic că din totalul suprafeței, circa 10 hectare aparțin unor proprietari privați. Eu sper ca în maxim o lună să putem trece la evaluarea terenului aflat în proprietatea comunei”, a declarat primarul Adrian Diaconu.

“Să nu mi se ceară dublu”

Primarul Leoreanu spune că are știință că prețul pe care Primăria Cordun îl va propune spre vânzare este foarte mare. “Să nu mi se ceară dublu, că eu știu. Trebuie să fim onești. Nu ne putem urca unul pe umerii celuilalt, că mâncăm aceeași pâine. Mai ales că pe un teren din acea zonă un om de afaceri poate construi. Eu nu vreau să construiesc, aceea este doar o zonă de protecție pentru municipiu”, a mai spus edilul. Primarul din Cordun recunoaște că în zonă, consilierii locali au acceptat, prin licitație, să vândă sau să concesioneze pentru 25 de ani mai multe terenuri. Terenul de la Stația de Captare va fi evaluat de un expert independent, iar cu acea propunere vom intra în Consiliul Local. În funcție de poziționarea terenului, am vândut în zonă de la prețul de 0.4-0,5 euro pe metru pătrat și cel mai mare preț a fost de 2,2 euro pe metru pătrat. În funcție de ce va stabili expertul, o delegație de la CL Cordun și una de la CL Roman vor putea începe negocierea directă, a mai precizat primarul Diaconu.

Tot în parteneriat cu administrația Cordun, cea din Roman vrea să construiască pe E85, la intersecția cu Dedeman un sens giratoriu. Deși investiția este prinsă în bugetul local al Romanului, se așteaptă un răspuns și de la visteria Cordunului.

Claudia MATEI

Articolul precedentAnticorupția a descins la Poliția Roman
Articolul următorArsene și Constantin satisfăcuți: Concurs la Spitalul Județean