Așa cum se întâmplă la fiecare început de an școlar, în ultima vreme, nici acum, în septembrie 2023, elevii nu pot beneficia de navetă gratuită și pentru încă ceva timp vor trebui să suporte cheltuielile de transport. Asta deoarece noile reguli, reieșite din noua lege a educației, au fost adoptate destul de târziu față de începerea cursurilor și termenele stabilite sunt decalate. În plus, procedurile înseamnă parcurgerea unor etape birocratice ce se întind și până după mijlocul lunii noiembrie.
Situația este cunoscută și admisă la cel mai înalt nivel, dar asta nu schimbă starea de fapt. Ministrul Educației Ligia Deca a estimat optimist un termen de maxim trei săptămâni pentru intrarea în normalitatea navetei gratuite, reglementată în noua lege. „După ce hotărârea de guvern a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial – asta a fost vineri – urmează să existe acea interconectare de date: consiliile județene trebuie să transmită inspectoratelor operatorii de transport. Școlile trebuie să colecteze care este ruta și care sunt operatorii pe care elevii îi vor folosi. Pentru a se putea emite biletele și abonamentele. Deci va mai dura puțin, două, trei săptămâni”, a precizat marți ministrul Educației, la postul național de televiziune, fără a lămuri și de ce s-au adoptat reguli atât de complicate pentru o chestiune atât de simplă.
În principiu, sunt două categorii de elevi navetiști. Pentru cei care au mijloace de transport public, procedurile birocratice ar fi trebuit să înceapă înainte de revenirea elevilor la școală, printr-un schimb de date între consiliile județene, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ privind transportatorii existenți, traseele deservite și tarife. Urma ca părinții să facă cereri adresate școlii privind traseul și operatorul de transport în primele 5 zile de școală. Apoi, pe baza acestor solicitări, școala trebuia să facă tabele nominale cu elevii navetiști, extrem de detaliate, care urmau să ajungă la transportatori. În fine, după tot acest schimb de date, transportatorul era obligat să elibereze lunar elevilor titlurile de transport individuale. Totuși, în aceste norme nu sunt prevăzute termenele până la care elevii trebuie să intre în posesia titlurilor de călătorie gratuite.
În cazul elevilor care nu au transport public asigurat, se acordă o sumă forfetară lunară. Pentru acest început de an școlar, sumele forfetare urmează a fi stabilite de consiliile județene până la data de 15 noiembrie, așa încât se pare că întârzierea va fi mai mare decât cea estimată de ministrul Educației.
C.I.