scoala-profesionala

Ofertele școlilor profesionale pentru câmpul muncii nu par a fi foarte tentante pentru elevii care termină ciclul gimnazial. Nici chiar bursa de 200 de lei pe lună, pe toată durata școlarizării, nu produce înghesuială la înscrieri. Elevii nu par tentați nici de meseria de bucătar – pentru cele 28 de locuri nu sunt decât 4 candidați până acum.

Ocolite au fost și specializările pentru meseriile de ospătar și preparator produse din carne și pește, unde nu s-a înscris niciun candidat!

Calificarea comerciant-vânzător a atras doar un singur doar un singur elev.

Cea mai solicitată calificare este cea de mecanic auto, unde, până acum, s-au înscris nu mai puțin de 129 de elevi.

Cele 672 de locuri oferite în cele 13 licee din județul Neamț mai pot fi acoperite în cea de-a treia și ultima sesiune de înscrieri, din perioada 27-31 august.

În cazul fericit în care numărul elevilor care vor să intre la profesională este mai mare decât numărul locurilor disponibile, şcoala îi va selecta pe cei mai potriviţi, printr-un interviu sau o probă de aptitudini.

Programele școlare pentru această formă de învățământ arată că, în primul an de studii, se va pune accent 60% pe instruire practică şi 40% instruire teoretică. În al doilea an, 75% din timp va fi alocat instruirii practice şi numai un 15% celei teoretice. Elevii care vor finaliza învăţământul profesional şi care, ulterior, vor dori să continue liceul, vor putea urma cursurile claselor a XI-a şi a XII-a, pentru a putea susţine şi examenul de Bacalaureat.

Articolul precedentCine a scumpit apa în Neamț?
Articolul următorCeahlăul – Arsenal Tula 1-3 (1-2)