bourceanu

Mecanismele prin care prețul apei potabile crește vertiginos în Neamț reprezintă un subiect tabu de care nu te poți atinge fără să deranjezi primari, directori, Europa și, într-un final, divinitatea însăși. În realitate, lucrurile sunt mult mai simple, complicate doar de cei care ascund costuri în spatele unor închipuite așa-zise încorsetări generate de un program european. În realitate, în prețul apei intră și incompetența, angajările pe pile, pierderile, apa nefacturată și lucrările facturate la supranormativ. În contextul în care câțiva oameni au protestat în fața Prefecturii împotriva măririi prețurilor la apă și a sistării furnizării apei la rău-platnici, miercuri, 26 iunie, a avut loc întâlnirea Asociației intercomunitare Aqua Neamț. Aceasta reprezintă forul cu putere de decizie în privința dezvoltării serviciilor în domeniu. Tema întîlnirii: mărirea prețului apei potabile. Nu discuții pe marginea prețului, doar mărirea prețului. De ce mărire? Pentru că așa vrea conducerea Apa Serv iar justificarea  este simplă , trebuie bani pentru continuarea  proiectului cu finanțare europeană de 107 milioane de euro, cu respectarea termenilor ”impuși” de finanțatori. Să facem o precizare, termenii impuși nu reprezintă prețuri mărite la apă. Pe finanțatori îi interesează să-ți faci treaba care este prinsă în proiect, nu cât mărești prețul la apă.

La ședința Comitetului Director au fost prezenți zece membri, reprezentanți ai principalelor unități teritorial-administrative din județul Neamț. A lipsit primarul municipiului Roman. Dintre participanți, doar primarul de Bicaz, om care știe să citească elementele de cost ale unui produs, s-a opus măririi prețului. Restul au respectat indicațiile de partid și au votat pentru cu nonșalanță. Justificările lor par desprinse dintr-o  poezie învățată de toți.

 „Am înțeles că se pierdea proiectul de 107 milioane de euro”

 ”Asta este nu avem ce să facem. Noi nu ne putem asuma pierderea unui contract de 107 milioane de euro. Știm că este greu, dar ăștia au fost termenii impuși de forurile care au finanțat acest proiect. Pur și simplu, nu avem ce face. Am votat pentru creșterea prețului apei”, a spus Adrian Bourceanu, consilier județean PSD și președinte al Comitetului director al Asociației Intercomunitare Aqua Neamț.

Dacă nu votam pentru creșterea prețului la apă, am înțeles (de la cine? – n.r.) că se pierdea proiectul de 107 milioane de euro. Am discutat cu toți cei de acolo și am înțeles că nu are rost să pierdem acest proiect chiar dacă nu este ușor pentru populație. Proiectul este unul mare, am înțeles că e cel mai mare din țară de acest gen”, a spus Valeriu Lazarov, viceprimar al comunei Alexandru cel Bun, ales de populația care o duce greu pe listele PDL.

”Face parte din proiectul european, creșterea prețului la apă e o condiție esențială pentru derularea acestui proiect. Pentru dezvoltare era imperios necesar să se facă acest lucru, era o condiție de eligibilitate. Știu că le vine greu cetățenilor, că e scumpă apa, dar asta e situația. După ce se va termina de implementat acest proiect, prețul apei se va reglementa”, a explicat Ionel Ciubotaru, primar al orașului Roznov. Domnul primar nu ne precizează sensul în care se va reglementa, în sus sau în jos.

”Prețul trebuia stabilit când s-a negociat contractul cu UE. Eu și cu domnul Sălăgean de la Bicaz am fost singurii care am spus că nu mărirea prețului era soluția, dar am votat pozitiv, ca să nu se blocheze proiectul. Nu așa trebuia făcut. Acești bani trebuiau scoși prin eliminarea pierderilor. Au ales cea mai ușoară variantă, așa cum se face de altfel peste tot pe la noi. Asta e, nu puteam să boicotez un contract de 107 milioane de euro”, a declarat primarul de la Dumbrava Roșie, Ioan Grădinaru.

În loc de concluzii, se desprinde o întrebare: cine i-a convins pe primari că se pierde un proiect dacă oamenii nu plătesc mai mulți bani pentru apă și ce specialiști adevărați avem în acest comitet director?

 Irina CĂLIN

Valentin BĂLĂNESCU

robinet

salagean

Articolul precedentÎn privința prețului la apă APA SERV – MAI TARE DECÂT VICTOR PONTA
Articolul următorElevii dau ospătăria pe mecanică auto

2 COMENTARII

  1. raspunsuri in coada de peste , dar uitativa si dvs cate masini noi noute sunt prin curtea la apa serv , salariati cu diferite grade de rudenie care taie frunza la caini si incaseaza lefuri cica confidentiale,etc samd

Comments are closed.