În perioada 6-9 mai 2018, o echipă a Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț a avut privilegiul de a vizita Centrul European pentru Studii Nucleare CERN de la Geneva.
Cei mai buni și pasionați elevi la fizică, informatică și inginerie au trăit o experiență unică prin participarea la activitatea zilnică a echipelor de cercetare ce realizează experimente la CERN. Această selecție a venit după ce eleva Raluca Ghilea, clasa a XII-a A, a fost selectată ca singura participantă din România la Summer Camp (Tabăra de Vară) la CERN și profesor Nadia Cîrcu – singurul profesor participant din România la International Teacher Week (Săptămâna Internațională a Profesorilor la CERN.
Prof. Nadia Cîrcu și prof. Mariana Frenți au însoțit la Geneva, zilele trecute, echipa elevilor formată din Raluca Maria Ghilea, Tudor Ștefan Covaci, Vlad George Ionescu, Narcisa Andra Panaite, Andreea Ștefana Vrabie – clasa a XII-a A, Theodor Nichifor – clasa a XI-a A, Maria Păvălău, Ruxanda Mireanu, Gabriela Grogorici – clasa a XI-a C, Rareș Miron, Vlad Gubendreanu, Andi Enache – clasa a X-a C, Silviu Chihai, Ștefan Theodor Cioaric – clasa a IX-a A.
„CERN este cel mai important centru de cercetare științifică din lume în acest moment. Experiențele LHC (Large Hadron Colider) au atras în ultimii ani atenția întregii lumi și de la aceste experiențe se așteaptă în acest moment rezultate care vor schimba radical modul în care înțelegem lumea. Nu am reușit să intrăm în tunel, deoarece acceleratorul de particule era în funcțiune în timpul călătoriei noastre”, spune prof. Nadia Cîrcu.
Tinerii au avut parte, însă, de alte experiențe inedite și fascinante din lumea fizicii cuantice în timpul vizitei la CERN, cum este, de pildă, cea de la fabrica de antimaterie unde un profesor universitar i-a făcut părtași la experimente cu antiprotoni și, de ultimă oră, cu antihidrogen. (C.I.)