0:00

Eleve de la “Cartianu” la un pas de tragedie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* două fete au fost accidentate pe trecerea de pietoni de un şofer fără permis de conducere

* autorul a fugit de la locul faptei, dar a fost prins în scurt timp

* fetele au ieșit din curtea școlii în timpul pauzei mari, fără a avea învoire, aşa cum prevede regulamentul unităţii de învăţământ

* „Elevii nu agreează ideea de a ține porțile închise și încearcă să se strecoare”, a spus prof. Mariana Paleu, directoarea Liceului „Cartianu”

Constatările poliției…

Două eleve de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț au fost, ieri, la un pas de moarte, după ce au fost accidentate pe o trecere de pietoni din apropierea unității școlare. Potrivit primelor declarații ale polițiștilor, făptașul a fugit de la locul accidentului. „La ora 10.10 două eleve de la Chimie (n.r. – Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”), care erau angajate în traversarea trecerii de pietoni, din apropierea școlii, au fost lovite de un autoturism. Martorii spun că șoferul care a accidentat fetele a fugit de la locul faptei. După accident, mașina, marca Volkswagen, de culoare albastră, s-a îndreptat spre centrul orașului”, a declarat Elena Bulgăre, subinspector al IPJ Neamț. Șoferul a fost identificat la aproximativ două ore, în cartierul Văleni. Polițiștii au declarat că S. Sergiu din Piatra Neamț, în vârstă de 38 de ani, este conducătorul mașinii care le-a lovit pe eleve. „Acesta nu are permis de conducere, fapt pentru care i s-a întocmit dosar penal. În momentul în care a fost găsit, mașina implicată în accident avea parbrizul spart și un far avariat”, a adăugat subinspector Bulgăre.

…și ale medicilor

Potrivit medicilor de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, B.C., de 16 ani, din localitatea Războieni și A.I., de 16 ani, din Hangu au fost transportate de urgență la Spitalul Județean, amândouă fiind diagnosticate cu traumatism cranio-cerebral acut. După acordarea primului ajutor, medicii de la UPU le-au transferat la secția Chirurgie Infantilă. „Una din fete se află în afara oricărui pericol, iar cealaltă are o fractură. Amândouă sunt sub supraveghere medicală la secția Chirurgie Infantilă”, a declarat medicul Mihaela Petrea, de la UPU a SJ Neamț.

Pe holurile spitalului, părinții fetelor au declarat că nu știu exact ce s-a întâmplat și că așteaptă să vadă ce vor spune medicii. Din surse neoficiale, fetele ar fi ieșit din curtea școlii, în pauza mare, pentru a-și cumpăra ceva de la un magazin aflat în apropierea școlii. Accidentul s-a petrecut în momentul în care acestea traversau strada pentru a ajunge la magazin.

Mariana Paleu: “Pot ieși prin pădure”

De la școală, paznicii spun că țin mereu porțile închise, dar le este aproape imposibil să păzească toate locurile pe unde elevii ar putea fugi din curtea școlii. „Nu le dăm voie elevilor să iasă din curte decât cu învoire. Sunt unii elevi care fug prin spatele școlii, prin pădure, și ies la stradă fără ca noi să-i putem urmări. Nu știm cum s-a întâmplat”, a spus unul din paznici.

La conducerea școlii, după două ore de la accident, nu se știa decât că fetele sunt eleve în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Gherghe Cartianu”. Directoarea unității spune că a atenționat elevii, în mai multe rânduri, și că a închis porțile școlilor în timpul orelor, tocmai pentru a preîntâmpina astfel de accidente.

„Elevii nu agreează ideea de a ține porțile închise și încearcă să se strecoare pe unde știu ei, ca să iasă din curtea școlii, ferindu-se de ochii paznicilor. Este o porțiune pe unde pot ieși prin pădure. Sperăm ca elevii să înțeleagă faptul că astfel de abateri pot duce la ceea ce s-a întâmplat astăzi. Vom face și noi o anchetă internă pentru a vedea cum s-a întâmplat totul”, a spus prof. Mariana Paleu, directoarea Liceului „Gh. Cartianu”.

Marian TEODOROF

Articolul precedentJudeţul Neamţ, la început de secol XX
Articolul următorLenuţa Burueană, recuperare după operație

4 COMENTARII

  1. ne mira faptul ca directoarea de la Cartianu mai este tinuta in functie dupa multele abateri care au loc acolo.
    Apoi rezultatele din ultimii 2 ani unde promovabilitatea elevilor la bacalaureat este de 28% (!!!) ar fi trebuit sa fie un motiv serios de a fi zvârlita de la conducerea colegiului Cartianu pt. incompeteta;
    Si mai are bube mari: lucrari de investitii de 20 de miliarde de lei au fost facute de firma METALINDUSTRIE SRL Izvoare unde actionar este fratele directoarei Paleu Mariana. Lucrarile au fost decontate 100% dar executia lor este in procent de 75-80 %. Prejudiciul este de 2,5-3,5 miliarde lei vechi. Intre timp firma este in lichidare pt. a-si pierde urma. Primaria tace, Inspectoratul scolar tace dar Parchetul ce face?

  2. Da, s-au executat lucrari la corpul din aripa vestica a cladirii principale. s-au reamenajat spatiile industriale in sali de clase. tamplaria din pvc care a fost montata printrun program european in 2006-2007 au fost incasate inca odata de firma fratelui lui Paleu Mariana – METALINDUSTRIE- fara a fi schimbate din nou. A furat numai din tamplarie cca. un miliard de lei. Vedeti din strada ca finisajele exterioare nu au mai fost facute dar au fost platite de primaria piatra neamt. si din surse sigure din primaria piatra neamt firma METALINDUSTRIE a falsificat multe dispozitii de santier in urma carora a incasat nejustificat sume importante de bani.

  3. Directoarea Paleu Mariana are mai multe abateri f. grave. Promovabilitatea la bacalaureat in ultimii 2 ani a fost de 28% (!!!) si in ciuda incompetentei este tinuta in functie. Lucrari de investitii la corpul de cladire principat au fost facute cu firma fratelui ei METALINDUSTRIE SRL Izvoare care a incasat 20 de miliarde de lei in 2008-2009 si a facut lucrari reale de 14-15 miliarde lei vechi. Si cu toate ca lucrarile sunt nefinalizate, s-au incasat toti banii de la primaria piatra neamt. Inspectoratul scolar nu spune nimic. Dar Parchetul?

Comentariile sunt închise.