0:00

Elena Udrea visează la Cotroceni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deputatul PDL, Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, spune că a observat o schimbare în bine a modului în care este privită femeia, nu numai în sectorul privat, dar mai ales în politică și funcțiile decizionale. Întrebată despre declarația președintelui Traian Băsescu despre varianta ca România să fie condusă de o femeie, Udrea spune că s-a bucurat că un lider politic a avut curajul să facă o astfel de propunere. „M-am bucurat că președintele României a lansat acest subiect, pentru că tot el spunea, acum ceva ani, că nu este vremea, că electoratul nu este pregătit. Eu zic că experiența ultimelor alegeri i-a arătat și dânsului că electoratul poate vota o femeie. Anul 2014 poate fi anul în care o femeie să-și asume candidatura. Este un act de curaj într-o societate cu reflexe misogine și o clasă politică misogină”, spune Udrea.

Deputatul crede că, în ultimii ani, femeile au fost privite cu ochi mai buni de alegători și că electoratul a început să aibă încredere nu numai în forța bărbaților. „Cred că femeile au apucat să demonstreze în România, în politică și în sectorul privat, că pot face performanță. Am avut miniștri femei, am avut șefia Camerei Deputaților și primari. Eu sunt un exemplu, din punct de vedere al performanței, pentru Roman. Nu cred că oamenii au o probleme să voteze femei, important este să aibă încredere că o femeie are forța mai mult decât un bărbat să miște lucrurile înainte”, a precizat Udrea.

Întrebată dacă se gândește la varianta ca „femeia” candidat să fie chiar ea, Elena Udrea a declarat că oricine se gândește la această posibilitate: „Oricine face politică din credință și nu conjunctural se gândește la un astfel de moment, când în cariera politică ar putea apărea situația de a candida pentru funcția de președinte. Dar, depinde de o mulțime de alte considerente. Dacă ne uităm la clasa politică actuală spui că nici speranță nu mai avem”.

USL se rupe până la prezidențiale

Previziunea deputatului PDL despre viitorul USL este una sumbră. Aceasta crede că orgoliile nu le vor permite celor două mari formațiuni – PSD și PNL – să meargă de mână la alegerile prezidențiale de anul viitor. „Există discuții despre cine va candida la funcţia de președinte. Părerea mea este că USL se va rupe și vor candida separat, pentru că PSD nu dă președinția din mână. Pentru că s-a mers pe ideea că ar putea merge Antonescu, la modificarea Constituției i s-au luat toate atribuțiile”, a apreciat deputatul.

Elena Udrea consideră și că proiectul de modificare a Constituției este o „nebunie” și că de fapt totul este o „răzbunare la adresa președintelui Băsescu și vine ca un rezultat al competiției între Ponta și Antonescu”:  „Au făcut un proiect conform cu interesele de moment. Dacă în 2003 Năstase a vrut 5 ani de mandat pentru președinte, crezând că va câștiga, acum cearta dintre USL și Traian Băsescu a dus la modificarea Constituției. Nu vom avea o nouă Constituție, pentru că aceasta este abuzivă. Poporul își exprimă suveranitatea prin parlamentari și, în mod direct, prin referendum. Dar, modificarea spune că ce vrea poporul prin referendum nu mai este obligatoriu. Noi Parlamentul ne uităm și dacă nu ne convine nu aplicăm. După 20 de ani, democrația în loc să se consolideze, noi mergem din rău în mai rău. Poate la asta contribuie și calitatea mai slabă a clasei politice, sunt mulți oameni nepregătiți”.

Totuși, Udrea spune că un lucru pozitiv al proiectului de modificare a Constituției este legat de modul cum se împarte puterea executivă între Guvern și Președinție, astfel încît să nu mai existe motive de ceartă între cele două puteri.

Succes fără orgolii politice

Și cum numele Elenei Udrea este legat, eventual, și de noul partid – Mișcarea Populară, deputatul a declarat că vede un viitor la noua formațiune. În același timp, deputatul nemţean spune că în ciuda divergențelor de la alegerile interne din PDL, a rămas fidelă doctrinei și a continuat să facă opoziție actualei guvernări. „Nu vorbesc foarte des cu domnul Blaga. Am înțeles ca după alegerile interne să-și asume rezultatele. Eu am continuat să fiu loială partidului, dar nu m-am amestecat să cer vreo funcție”, a declarat Elena Udrea.

Pentru viitoarele alegeri, deputatul consideră că principiul „unde-s mulți puterea crește” este unul sănătos. Udrea crede în puterea pe care președintele Băsescu ar putea-o oferi noii formațiuni Mișcarea Populară. „Este un electorat care ține mult de președinte, de promisiunea de reformare a statului. Există electoratul de dreapta, care nu este asistat social, însă Mișcarea Populară va avea electoratul ei. Va fi un partid cu propriul lui public. Mai important este să-i facă pe liderii dreptei – Mihai Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga, Aurelian Pavelescu – să stea la aceeași masă. Să se treacă peste orgolii și, împreună cu Mișcarea, toate partidele de centru dreapta să se unească pentru a se bate cu PSD, urmașul partidului comunist. Altfel, fiecare va lua 3%, 5%… Totuși, mi-e greu să cred că se va trece peste orgolii”, a recunoscut Udrea.

Claudia MATEI

Articolul precedentMicile genii ale Neamţului (IV): „Să fim mai toleranți, să căutăm mai întâi calitățile unui om!”
Articolul următorPupături dă la Dămuc

1 COMENTARIU

  1. ar merita sa-i arunce cineva ca drept rasplata o galeata cu r…t in cap cin este mai multa lume , pentru numeroasele sale hotii safirsite in dauna Romaniei sa a romanilor cind a fost DITAMAI MINISTRU DEZVOLTARII…. o fufa care face cindva trotuarul pe centrura….
    dar….romanii uita repede esenta lucrurilor si pot fi in continuare imbrobaditi cu promisiuni mincinoase , doi mici si o bere…..
    marea majoritate si-au facut campanii electorale cu bani furati in dauna romanilor..
    cine oameni buni sa va faca DVS. dreotate….???

Comentariile sunt închise.