Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor (DGASPC) Neamț, în parteneriat cu organizația „Salvați Copiii” Neamț, lansează campania „Ei nu pot opri abuzurile! NOI PUTEM!”.

Aceasta are „ca obiectiv realizarea unor acțiuni de informare și conștientizare, care să conducă la reducerea numărului de cazuri de maltratare a copilului. Campania are loc în contextul în care, pe data de 19 noiembrie, se serbează Ziua Internaţională împotriva abuzului şi violenţei asupra copilului, iar pe 20 noiembrie Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. Astfel de activități sunt făcute periodic de către specialiștii din diverse departamente ale DGASPC Neamț, dar, de această dată, este vorba despre o acțiune concertată în cadrul căreia dorim să implicăm cât mai multe autorități și membri ai comunităților”, precizează DGASPC Neamţ, într-un comunicat de presă.

„Cazurile de abuz asupra copiilor sunt numeroase și ajung în atenția noastră tardiv, după ce au fost comise, noi încercând să pansăm «rănile» sufletești ale copilului și având grijă ca acesta să fie în siguranță. Pentru a diminua sau chiar eradica fenomenul credem că este nevoie de educație timpurie a copiilor, pentru a fi învățați să nu devină victime și este necesară implicarea cadrelor didactice și a altor actori sociali, pentru a recunoaște stadiile incipiente ale abuzului și a le semnala de urgență”, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

Campania va consta în activități de informare și educare susținute de specialiștii Direcției în cât mai multe școli și grădinițe din județ. De asemenea, se dorește implicarea directă și reactivă a cadrelor didactice iar în subsidiar vor beneficia de informații și părinții. Campania își mai propune să implice și alți membri ai comunităților, de la reprezentanții Bisericii, până la asistenții sociali de la nivelul primăriilor. DGASPC Neamț va pune la dispoziția tuturor unităților de învățământ o serie de resurse educaționale ce pot fi utilizate la clasă pe tema respectării drepturilor copilului și a prevenirii abuzurilor. (ZCH NEWS; FOTO: DGASPC Neamţ)

STATISTICI

În perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2017 s-au înregistrat 494 de cazuri de maltratare, dintre care 24 s-au soluționat cu preluarea copiilor în regim de urgență din familiile acestora. În 2016, au fost victima abuzurilor 642 de copii, 37 ajungând în centre sau la asistenți maternali iar în 2015 au fost 648 de cazuri de abuz.

  • Zilnic, în Neamț, sunt abuzați sexual în medie 3 copii;
  • Zilnic, în Neamț, sunt abuzați fizic în medie 4 copii;

CAUZE  PRINCIPALE  ALE  ABUZURILOR

Lipsa de Educație, Consumul de alcool, Lipsa valorilor morale, Sărăcia, Abundența de materiale pornografice în mass-media și în mediul virtual, Legislația incompletă sau prea blândă cu agresorii dar și cu familiile care își abuzează copiii.

Dacă bănuiţi că un copil este sau a fost victima unui abuz, este deosebit de important să vă păstraţi calmul şi să aveţi o discuţie liniştită. Nu-l supuneţi unui interogatoriu, ci realizați un interviu de protecție, pentru a vă asigura că acest copil este în afara oricărui pericol. Anunţaţi imediat autorităţile! Sunați la telefonul DGASPC Neamț: 0233/983, apelabil non-stop și veți primi sprijin și îndrumare. (DGASPC Neamţ)

Articolul precedentFestivalul de Teatru Piatra Neamţ – luni, 13 noiembrie
Articolul următorGheorghe Nichita, 4 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.