Secția Chirurgie de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț are, în sfârșit, un ecograf pentru chirurgie vasculară. Pacienții nu vor mai fi plimbați, ca până acum, pentru investigațiile ce se făceau în Laboratorul de radiologie sau în secția Medicină Internă. Noul ecograf intră în dotarea compartimentului de Chirurgie vasculară, astfel încât mai mulți bolnavi vor beneficia de diagnostic precis și tratamente adecvate. „Este un aparat dotat cu funcția doppler de bună calitate, ce poate depista viteze ale debitului sanguin cu o acuitate deosebită, are profunzime în identificarea trombozelor, ceea ce este semnificativ. Un ecografist bun și un aparat doppler foarte bun îți poate identifica existența unei tromoboze venoase profunde cu foarte mare precizie”, declară fizicianul Zizi Burghelea.

Această achiziție era mai mult decât necesară într-o secție cu o adresabilitate foarte mare. „Pe lângă faptul că acest compartiment are acum propriul ecograf, iar pacienții nu mai trebuie deplasați în celelalte secții, investigația ecografică oferă informația în timp real. Asta înseamnă că se poate ajunge imediat la un diagnostic precis, dat de medicul care face ecografia. Medicul Bogdan Olaru este specializat și această investiție ne ajută să realizăm mai multe investigații decât până acum și să rezolvăm o cazuistică mai diversă. Contează foarte mult să putem și urmări bolnavul în cursul tratamentului și după tratament. Or, toate acestea se făceau, dar foarte dificil, neavând propriul ecograf, pacienții fiind transportați în altă secție, sau medicul fiind nevoit să împrumute aparatul din secții”, spune dr. Gabriela Bercea, directorul medical al spitalului.

 *Urologia rămâne fără masă de operație radiotransparentă 

O piesă importantă ce nu va veni este masa de operație radiotransparentă pentru Urologie, din cauză că la prima licitație nu s-a prezentat nici un furnizor. „Pentru secția Urologie a venit instrumentarul solicitat, dar la licitația organizată pentru achiziția mesei de operație radiotransparentă nu s-a prezentat nimeni. Am înțeles că au fost doar câteva la furnizorii din țară, le-au achiziționat spitalele care au urcat licitațiile imediat. Noi am lansat și a doua licitație, dar nu știu dacă ne mai încadrăm, ca timp, până la sfârșitul anului, așa încât probabil va rămâne pentru lista de investiții de anul viitor”, adaugă directorul medical al spitalului. (C.I.)

 

 

Articolul precedentAtenție, nu aruncați facturile lângă containerul de gunoi, altfel vin amenzile!
Articolul următorTânăr dispărut dintr-un centru de plasament