electriceGuvernul României discută în şedinţa de miercuri, 8 iunie, o hotărâre referitoare la echipamentele electrice de joasă tensiune, se precizează într-un comunicat de presă al Palatului Victoria. HGR stabileşte condiţiile pentru “punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor limite de tensiune” şi vizează, desigur, armonizarea cu legislaţia Uniunii Europene (UE), chiar dacă au trecut deja peste 9 ani de la aderarea României.

“Echipamentele electrice pot fi puse la dispoziţie pe piaţă doar în cazul în care, sunt construite în conformitate cu buna practică inginerească în materie de siguranţă în vigoare în Uniunea Europeană şi nu pun în pericol sănătatea şi securitatea persoanelor, a animalelor domestice sau a bunurilor atunci când sunt instalate şi întreţinute corespunzător şi sunt folosite în scopul pentru care au fost create”, se precizează în articolul 4.

HGR nu se referă la “echipamente electrice pentru utilizare în mediu exploziv; echipamente electrice pentru radiologie şi alte scopuri medicale; piese electrice pentru ascensoare de materiale şi de persoane; contoare de electricitate; fişe şi prize de uz casnic; regulatoare pentru împrejmuiri electrice; perturbaţii radioelectrice; echipamente electrice specializate pentru utilizare pe nave, aeronave sau căi ferate, care respectă dispoziţiile privind securitatea stabilite de către organismele internaţionale la care participă România; trusele de evaluare fabricate la comandă destinate profesioniştilor pentru a fi utilizate exclusiv în spaţii dedicate cercetării şi dezvoltării în aceste scopuri”.

Şi operatorii de energie electrică vor trebui să se supună acestei HGR… “Se interzice operatorilor de distribuţie a energiei electrice să impună echipamentelor electrice cerinţe mai stricte privind securitatea decât obiectivele privind securitatea prevăzute la art. 4 şi în anexa nr. 1, pentru conectarea la reţea sau pentru alimentarea cu electricitate a utilizatorilor de echipamente electrice”, potrivit articolului 6.

Pentru cei interesaţi, textul integral al HGR, în format PDF:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/06/HG4-electro.pdf

(ZCH NEWS)