0:00

Echipa Festivalului de Muzică Sacră Festum Domini, ediţia a III-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Organizarea unui eveniment de amploarea celui care va avea la loc la Roman, în perioada 26-28 septembrie, presupune angrenarea unor forţe pe măsura importanţei manifestării. Ca şi la ediţiile precedente, şi în acest an a fost constituită o echipă formată din persoane competente – clerici şi laici – cu o bogată experienţă în domeniul muzicii religioase, şi ale căror eforturi conjugate, să asigure condiţiile optime de desfăşurare a Festivalului.

Preşedinte de onoare – Monseniorul Alberto Turco

Această ediţie îl are ca preşedinte de onoare pe Monseniorul Alberto Turco, doctor în muzică gregoriană şi master în compoziţie de muzică sacră la Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Milano, în prezent profesor de muzică liturgică la Institutul de Studii Teologice Sf. Zeno din Verona. Cu o experienţă de peste 40 de ani în aeceste domenii, susţine cursuri de muzică gregoriană în mai multe ţări europene (Italia, Grecia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania), precum şi conferinţe în cadrul Asociaţiei Internaţionale de Studii asupra Cântului Gregorian. Este dirijorul formaţiilor masculine Nova Schola Gregoriana din Verona şi Gregoriani Urbes Cantores din Roma, precum şi al formaţiei feminine In Dulci Jubilo.

Pasionat şi profund cunoscător al repertoriului de  muzică sacră, părintele Mihai Caităr a fost vicar la Parohia Saint Pierre le Jeune din Strasbourg şi rector al Misiunii Catolice din München. Din 1986 este preşedintele Asociaţiei Româno-Germane Sf. Niceta Remesianul din Münster, principala parteneră a Insitutului şi a Provinciei Franciscane atât în susţinerea ediţiilor precedente ale Festivalului, cât şi a celei actuale.

Absolvent al Intitutului Teologic Franciscan din Roman, părintele Ciprian Antălucă a obţinut diplomele de licenţă şi master în Cânt gregorian la Pontificio Istituto di Musica Sacra din Roma. A fost membru al unor prestigioase formaţii de muzică gregoriană din Roma (Cappella Musicale – San Giacomo, Gregoriani Urbes Cantores, Corul Institutului Pontifical) şi Verona (Nova Schola Gregoriana), participând la concerte în Italia, Germania, Slovenia, Franţa, Mexic. Din 2006 este invitat, în slujirea de cantor, la exerciţiile spirituale ce au loc la Vatican în prezenţa Sfântului Părinte şi a Curiei Romane. In prezent este profesor la Liceul Teologic Franciscan din Roman, colaborând, ca dirijor, cu mai multe formaţii corale din dieceza de Iaşi şi Italia.

Având titlurile de doctor în teologie la Facultatea Pontificală Sf. Bonaventura (Roma) şi master în arhitectură, artă sacră şi liturgie la Universitatea Europeană (Roma), părintele Eugen Răchiteanu a coordonat numeroase activităţi culturale şi de cercetare ştiinţifică la Florenţa, Toscana şi Cortona. Este autorul unor cărţi, articole şi studii în domeniile artei şi teologiei. În prezent, este preşedintele Academiei Petru Tocănel din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman şi secretar ştiinţific al aceleiaşi instituţii. Pentru implicarea sa în înfrăţirea oraşelor Roman şi Cortona, a fost distins de către Primăria Municipiului Roman cu Diploma de Excelenţă (2010).

Părintele Cristian Dumea

După absolvirea studiilor preliminare la Bologna, Assisi şi Roma, părintele Cristian Dumea a urmat cursurile Institutului Pontifical de Muzică Sacră din Roma, obţinând diplomele de bacalaureat, licenţă şi magister în cânt gregorian. A activat ca organist (SS. Crocifisso din Longiano-Cesena, San Francesco din Bologna, San Francesco din Assisi, Colegiul Pontifical Internaţional de Studii Seraficum din Roma) şi membru al corului monodic-gregorian profesionist Virum Schola din Roma şi al corului polifonic din cadrul Institutului Pontifical de Muzică sacră din Roma. În prezent este doctorand al Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi în co-tutelă cu Institutul Pontifical de Muzică sacră din Roma. Predă muzică sacră la Institutul Teologic Franciscan din Roman şi este fondator şi dirijor al corului mixt Schola Cantorum Muşatină din Roman.

Părintele Dragoş Kelemen

Licenţiat al Facultăţii de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii din Craiova şi al Facultăţii de Teologie de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, părintele Dragoş Kelemen s-a remarcat încă din anii studenţiei ca o prezenţă activă în viaţa muzicală a Institutului, atât ca membru şi dirijor secund al corului, cât şi în organizarea concertelor tradiţionale şi a turneelor corale. Printre proiectele culturale de amploare în care s-a implicat, se numără şi primele două ediţii ale Festivalului de Muzică Sacră. Este responsabilul principal din partea Provinciei Franciscane pentru organizarea manifestării din toamna acestui an.

Profesor Ovidiu Trifan

Având o experienţă didactică de peste 35 de ani la toate nivelurile educaţionale (preuniversitar şi universitar), autor al unor cărţi şi studii în domeniul muzicologiei, profesorul Ovidiu Trifan este doctor în muzică al Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi. Ca dirijor a numeroase formaţii corale – printre care cele ale Şcolii de Artă Sergiu Celibidache, Seminarului Teologic Sf. Gheorghe, Seminarului Teologic Franciscan, Institutului Teologic Franciscan – a susţinut o bogată activitate concertistică în ţară şi străinătate (Germania, Austria, Belgia, Franţa). A fost distins cu Diploma pentru reputaţie artistică deosebită (1986), Diploma de Excelenţă din partea I. Ş. J. Neamţ (2004), Premiul pentru Cultură (2006, 2007) şi Diploma de Excelenţă (2010) din partea Primăriei Municipiului Roman.

Dirijor Marian Ludovic Străjeru

Licenţiat al Facultăţii de Pedagogie Muzicală şi Dirijat cor academic din cadrul Universităţii de Arte George Enescu, masterand al aceleiaşi instituţii şi absolvent al cursului de master-class de dirijat coordonat de prof. univ. dr. Nicolae Gâscă, Marian Ludovic Străjeru a fost membru al Corului Universităţii de Arte şi al Corului Cantores Amicitiae, participând la turnee în ţară şi peste hotare (Elveţia, Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg). În calitate de dirijor al corului Jubilate al parohiei Sf. Anton din Iaşi, a susţinut concerte în ţară şi în Austria.

Articolul precedentN-avem, dar vedem !
Articolul următorAfloarei a plecat în Norvegia