tribunal neamt 02Tribunalul Neamţ a decis să ia măsuri diferite pentru cei 4 arestaţi din dosarul afacerilor ilegale cu lemn de pe Valea Muntelui.

Propunerea de prelungire a arestării preventiva, formulată de procurorii DIICOT Neamţ a fost admisă în parte, pentru oamenii de afaceri Iulian şi Adrian Panţîr şi pentru Emil Moldovan „începând cu data de 27.11.2015 până la data de 26.12.2015 inclusiv”. În privinţa pădurarului Ioan Marcu, instanţa a decis eliberarea sub control judiciar, cu următoarele obligaţii: „să se prezinte la organele de urmărire penală sau instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie, sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limitele teritoriale ale României decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei; să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi ori cu martorii audiaţi în dosarul de urmărire penală nr. 21/D/P/2013; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme”.

Procurorii DIICOT şi oricare dintre inculpaţii din dosar pot ataca hotărârea la Curtea de Apel Bacău, care va lua decizia finală. Tot magistraţii de la Bacău au dispus arestările în acest dosar, aflat în investigaţii din 2013, dar concretizat la jumătate lunii septembrie, când s-au operat reţinerile.

Anchetatorii au făcut atunci 29 de percheziţii la gatere din comunele Bicaz Chei şi Bicaz Ardeal, unde au găsit cantităţi mari de lemn nemarcat, iar din casele patronilor au fost ridicaţi foarte mulţi bani (64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari şi 200 de lire sterline). DIICOT apreciază că prejudiciul produs de gruparea infracţională bugetului de stat este de 2,3 milioane de lei.

Anchetatorii au făcut, iniţial, 5 reţineri, dar Tribunalul Neanţ nu a admis propunerile de arestare, aşa că procurorii au atacat sentinţa la Bacău, unde magistraţii au apreciat că lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă pericol social. Singurul care a scăpat de cătuşe a fost Peter Alexandru Asztaloş, administratorul SC Alex Company Trans, plasat de la început sub control judiciar . Patronul a atacat, însă, şi această măsură, dar Tribunalul Neamţ i-a respins contestaţia pe 20 noiembrie, în aceeaşi zi în care a admis prelungirea arestării pentru ceilalţi 3 oameni de afaceri. (C. MIRCEA)

Articolul precedentContinuă, cu succes, „vânătoarea” de imigranţi!
Articolul următorACTUALIZARE: Mercedes lovit de tren, şoferul mort!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.