E lege: fără dosar cu șină sau copii legalizate în instituțiile publice, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn sfârșit e lege și de acum înainte instituțiile publice nu mai pot cere dosare cu șină sau alte articole de birotică sau de papetărie de la persoanele fizice sau juridice. Chiar dacă senatorii au respins inițial proiectul, Camera Deputaților, care este for decizional, a votat legea. Pentru ca normele să devină aplicabile mai este nevoie doar ca legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ mai prevede că autoritățile statului nu mai pot cere copii legalizate pentru actele emise de stat, iar în cazul în care este nevoie de copii de pe alte acte, instituția care le cere are obligația de a asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora.

Instituțiile publice trebuie să asigure metode alternative de plată, inclusiv cu cardul. ”Instituțiile au obligația e a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată”, prevede legea.

De asemenea, copii după acte pot fi trimise pe e-mail, iar în cazul în care este nevoie de depunerea unei cereri la o instituție sau autoritate, aceasta are obligația de a pune la dispoziția celor interesați cererile respective, atât în format fizic, la sediu, cât și pe site-ul acesteia.

(G. S)

Articolul precedentPietreanca ce a evadat de sub nasul polițiștilor a scăpat de acuzațiia de furt
Articolul următorNeamț: Două persoane rănite în urma unor accidente
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.