Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), potrivit căreia carantina instituţionalizată/izolarea la domiciliu şi internarea obligatorie, chiar pe fondul pandemiei cu noul coronavirus, sunt neconstituţionale, crează mari probleme autorităţilor.

coronavirus 02 new york timesUn prim efect administrativ este acela că secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri, 3 iulie, informări tuturor prefecturilor că „măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele”. Alte efecte sunt însă ceva mai grave şi dificil de cuantificat la acest moment: sunt deja pacienți cu noul coronavirus, care au fost externaţi la cerere, fiind şi multe solicitări de părăsire a centrelor de carantină.

nelu tataruNelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a precizat, la Digi24, că a fost creat un grup de lucru, format din reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii, de Interne şi Justiţiei, pentru a „pune în concordanţă cerinţele Curţii Constituţionale. (…) Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională”. Oficialul a mai precizat că „Se poate face externare la cerere, dacă și medicul consideră asta. Recomandarea de izolare trebuie să existe. Dacă pacientul își asumă externarea, știindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologică îl implică intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor”.

ccr 02În motivarea deciziei, CCR menţionează că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale. Ar mai fi de relevat faptul că, potrivit Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor, România se confruntă cu cea mai abruptă creștere a noilor cazuri de contaminare cu COVID-19 din Europa de Est, țara noastră fiind acum pe locul 10 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul total de cazuri. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentRisc crescut de inundații, cod portocaliu până mâine, 5 iulie
Articolul următorDupă vijelii, avarie la rețeaua de telefonie în zona Mănăstirii Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

  1. Cu toată simpatia pe care v o port trebuie sa recunosc, cu mare mâhnire ,că ați greșit d-le Tataru.Nu dvs personal ci juriștii PNL.Nu au consultat constituția ,nu știau că opoziția va face tot posibilul sa va discrediteze ? Și au reușit.Acum va arata cu degetul,nu ați făcut lucrurile cum trebuie desi scopul lor era foarte bun.Se apropie dezastrul și veți fi singurii care vor plăti.Opozitia v a întins o capcana și ați căzut în ea.Pacat,nu aveți buni sfătuitori.Trebuia sa l ascultați pe dl Zegrean,să mergeți cu legea in Parlament până la motivarea Curții.Cat despre dl Predoiu ce sa zic,ar fi mai bine să plece.

  2. Nu imi vine sa cred,ca in plina pandemie,cand situatia pe zi ce trece se inrautateste,CCR(majoritar PSD) a putut sa ia o asemenea decizie,la sesizarea avocatului poporului(ALDE)!Sunt atit de inconstienti politicienii nostrii,incat prefera sa arunce in haos o tara intreaga,doar pentru a-si consolida pozitia in politica !Acum,poate par vorbe mari,dar sunt …reale : interesul in binele acestui popor ar trebui sa primeze!Ori,ei ( politicienii) se folosesc de pandemie,pentru a-si da „lovituri sub centura” cu scop vadit electoral.Imi este rusine ca traiesc in tara asta si am luat decizia sa plec si sa o rup definitiv cu aceasta tara.M-am saturat sa fiu roman!M-am saturat sa traiesc in Romania !

Comentariile sunt închise.