iacob gheorghe - sagna

• și de la primărie, și din PDL

Caz absolut tulburător în lumea politicii și cea a administrației publice locale din Neamț. Primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob, și-a înaintat demisia, din PDL și din funcția de primar, după ce a condus destinele sătenilor timp de 4 mandate și încă un an din al cincilea. El n-ar fi la prima demisie din aceste posturi: potrivit presei județene, în 2006, primarul din Sagna a făcut același gest, la momentul respectiv motivația fiind ”probleme de sănătate”. Pe acea vremea, Gheorghe Iacob era membru al PNL, parte a Alianței Dreptate și Adevăr.

* ”Decizia este definitivă”

Având în spate ani de experiență și rezultate pe măsură, Gheorghe Iacob și-a înaintat ieri, miercuri, 10 iulie, demisia din PDL și din funcția de primar al comunei Sagna, începând cu data de 1 august. Motivele care l-au împins spre această decizie, spune el, sunt legate de nemulțumirile personale, din planul politic și administrativ, din această perioadă. Chiar dacă primarul nu a dorit să puncteze fiecare lucru care ”l-a ajutat” să ia decizia radicală, a recunoscut totuși că nu mai există cale de întors. Am depus la Prefectură demisia din funcția de primar. Am trecut în această demisie toate motivele pe care le am. Mai întâi doresc să stau de vorbă cu prefectul județului, iar apoi, dacă se va dori, motivele vor fi făcute publice. Vreau să discut cu prefectul, însă decizia luată este una definitivă. Nu mai este cale de întors. Am nemulțumiri legate de politica și situația administrației publice locale actuale, a declarat primarul comunei Sagna. Gheorghe Iacob și-a depus demisia la ora 13 și 14 minute. După cum spune, ar fi dorit să o înregistreze fix la ora 13,13.

* De la stat, la privat

Gheorghe Iacob spune că nu își va lua concediu, nici nu va pleca în vacanță. Vrea să muncească, eventual pe un salariu mai mare decât cel de la Primăria Sagna. În declarația de avere pe 2012, ca primar de comună, a câștigat venituri din salariu de 23.016 lei pe întreg anul, adică aproximativ 20 de milioane de lei vechi pe lună. Acum, zice că are șanse la mai mult: Îmi caut de muncă, nu voi sta acasă. De fapt, mi-am găsit de lucru, la o societate, cu un salariu mai mare decât al unui primar. Nu mai vorbesc de răspunderea pe care am avut-o în calitate de primar. Asta este viața în România! Îmi pare rău pentru tot acest timp, pentru ceea ce am făcut, dar timpul nu mai poate fi dat înapoi”.

Societatea pentru care va presta fostul primar se numește CONFERT SRL, este din Bacău și are ca obiect principal de activitate comercializarea de îngrășăminte chimice. Și un depozit chiar în Sagna.

* Data alegerilor se va stabili de Guvern

Din momentul când Gheorghe Iacob nu va mai fi primar, de la 1 august 2013, toate responsabilitățile din Primăria Sagna vor fi preluate de viceprimarul Florin Dubău. Guvernul este cel care va decide când se vor organiza alegeri în comună, pentru un alt gospodar-șef.

Potrivit procedurilor, explicate de prefectul de Neamț, în prima ședință de Consiliu Local, consilierii de la Sagna trebuie să ia act de demisia primarului. Procesul verbal al ședinței și toate documentațiile aferente vor fi transmise la Prefectură și de aici la Ministerul Administrației și Internelor. Prefectura Neamț poate propune un calendar al alegerilor parțiale, dar Guvernul este cel care decide când vor avea ele loc și în ce condiții.

* Scurt bilanț

Când a intrat în politică și la Primăria Sagna, Gheorghe Iacob a fost ales pe listele PNL. Apoi a trecut la APR, iar mai apoi în PSD. În toamna lui 2006, primarul de Sagna a trecut la PNL, după care, în ultimul mandat întreg, a reprezentat PDL, fiind printre puținii primari de culoare portocalie din județ care și-au putut reconfirma poziția de lider.

Printre realizările primarului Gheorghe Iacob se numără alimentarea cu apă a satului Sagna, realizarea canalizării și a unei stații de epurare, construcția unei baze sportive, modernizarea și extinderea Școlii Sagna, asfaltarea a două drumuri comunale, în Sagna și Luțca, și realizarea sistemului de iluminat public.

În plan personal, primarul Iacob este cunoscut și pentru faptul că, ani la rând, a ajutat un copil din comună să meargă zi de zi la liceu, la Roman, transportându-l personal cu mașina.

Prefect lazar 2

* Prefectul de Neamț a confirmat primirea demisiei din partea primarului de Sagna, dar nu reușise să discute cu acesta până la încheierea programului său de lucru. ”Demisia a fost depusă la Prefectura Neamț, în timp ce eu susțineam audiențe la Roman. Nu ne-am întâlnit și, până la această oră, nu am reușit să discut cu dumnealui. Voi face cât de curând lucrul acesta. Demisia este un act unilateral. Îl voi contacta și voi discuta cu dânsul. Motivele invocate în actul de demisie sunt legate, și citez, de salariul de mizerie, plus alte probleme de ordin administrativ, a declarat George Lazăr.

mocanu1

* ”M-am întâlnit cu el sâmbătă, la CNC, și nu mi-a dat impresia că ar fi probleme. Cred că este ceva ce a apărut de curând, în ultimele zile, că altfel nu ar fi venit la întâlnire. Sunt foarte surprins”, a declarat Toader Mocanu, înlocuitorul la comanda PDL al președintelui Gheorghe Ștefan.

Munteanu_Ioan

* ”Sunt surprins că am aflat din presă despre această demisie. Sunt bun prieten cu Gelu Iacob, este unul dintre cei mai buni primari din județ, dovadă realizările din comună. Mi-aș dori să se răzgândească și, dacă pleacă din cauza PDL-ului, eu m-aș bucura să revină în PSD, de unde a plecat”, a declarat deputatul Ioan Munteanu, din al cărui colegiu, inclusiv pe linie de coordonare PSD, face parte și comuna Sagna.

Claudia MATEI

Claudia MATEI

Articolul precedentSpitalul Târgu Neamț are manager care vrea
Articolul următorRadu Lefter – coşmarul lui Ancelotti

5 COMENTARII

  1. oameni buni, nu mai dati copy paste de pe site-ul primariei. Toate realizarile pe care le enumerati cu mare drag nu s-au finalizat, in afara poate de baza sportiva si cateva asfaltari din care a avut si dumnealui de castigat 🙂 nu se poate vedea mare lucru prin comuna, chiar va rog sa imi comunicati macar o persoana care a folosit apa din “alimentarea cu apa a comunei Sagna” extinderea scolii care nu este altceva decat o fundatie si sistemul de epurare care nu este altceva decat o insiruire de conducte ingropate in pamant. Va rog nu ridicati statui acolo unde nu este cazul!

  2. TREBUIE SA AI MULTA PUTERE SA INFRUNTI TOATA PROSTIMEA DIN COMUNA , NU STIU DACA A ALES CEA MAI BUNA CALE , TREBUIE SPRIJINIT A FACUT MULTE PENTRU COMUNA

  3. A facut multe pentru comuna de acolo de unde iese ceva parai si la el nu conteaza ce esti profesor,medic,invatator el este rege si gata.CE poti sa astepti de la unul cu 10 clase …..demisii,alcool,migrari partide

  4. ERA NORMAL SA PLECE CUM LA NOI SE POATE CA UN PRIMAR ALES DE 5 ORI SA NU FIE IN PARLAMENT IN ITALIA LA AL 2 LEA MANDAT ESTI AVANSAT LA PROVINCIE SI DACA TE ALEGE 2 ORI LA PROVINCIE AVANSEZI LA REGIUNE S-AU LA PARLAMENT LA NOI AUZI 5 MANDATE SI A RAMAS TOT PRIMAR DE CACAO E BINE CA SI-A DAT DEMISIA CA 400 EURI PE LUNA VALOREZI CAT UN DROGAT DIN VEST CARE FACE WC.

Comments are closed.