0:00

Radu Lefter – coşmarul lui Ancelotti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Radu Gabriel Lefter rămâne un model de comportament și de seriozitate pentru jucătorii de astăzi ai Ceahlăului. Antrenor second, responsabil cu pregătirea portarilor, își dorește să crească mulți tineri pe acest post, care l-a consacrat. Începem astăzi prezentarea unor foste glorii ale Ceahlăului, pe care le veți putea vedea evoluând pe data de 17 iunie, într-un meci demonstrativ, pe Stadionul Muncipal. Lefter a betonat poarta Ceahlăului la Cesena, în urmă cu 14 ani, în returul cu Juventus Torino, devenind coșmarul antrenorului Carlo Ancelotti. Kovacevic, Amoruso, Oliseh, Tacchinardi, sau Edgar Davids nu l-au învins pe Radu, după ce au asediat poarta Ceahlăului timp de 90 de minute. Presa italiană i-a dat atunci nota 8,5, o notă echivalentă cu 10, după standardele din “Il Calcio”. Nu a apărat în meciul tur, de la Piatra Neamț, deoarece s-a înțeles cu Costel Câmpeanu să-și împartă evoluțiile. “Burebista” a primit gol la Piatra Neamț în urma unei execuții de senzație a lui Alessio Tacchinardi, omul care a salvat-o pe Juve de la dezastru. Lefter nu se consideră împlinit profesional, la vârsta de 43 de ani. Își dorește ca un tânăr pregătit de el să apere la o echipă de top din Europa sau să ajungă în poarta naționalei de fotbal a României.

Naturalizat pietrean

Radu Lefter nu e pietrean, dar a fost ”adoptat” de familia Ceahlăului, care-l avea în 1993 căpitan pe Leon Ivanov. ”Bunul simț s-a născut în fotbal odată cu Radu Lefter”, spunea la vremea aceea Costel Enache, caracterizându-și colegul, prietenul și, mai târziu colegul de pe banca tehnică a formației pietrene. Lefter a început să joace fotbal la 7 ani la Clubul de Fotbal „Letea“ Bacău. „Prima dată am fost jucător de câmp, dar antrenorul de atunci a descoperit că aveam calităţi deosebite pentru portar şi m-a încurajat să intru între buturi“, spune Radu Lefter, antrenorul de astăzi, al cărui tată a fost şi el portar la formația Steaua Bacău. La vârsta de 12 ani, Radu Lefter a început să joace fotbal, ca portar la grupele de juniori ale Liceului de Fotbal Bacău. În 1992, Radu Lefter s-a transferat la FC Ceahlăul Piatra Neamţ, de la Buhuși. Un an mai târziu, a promovat cu Ceahlăul și a debutat în prima ligă. Meciul decisiv s-a jucat împotriva Gloriei Buzău, la Piatra Neamț, meci câștigat cu 2-0. ”Tribunele erau arhipline. N-am văzut atâta lume la un meci nici când a venit Juventusul la Piatra Neamț. Atmosfera era una incredibilă. La un moment dat jocul s-a oprit și toți am crezut că e cutremur. De fapt, suporterii loveau în reclamele de tablă, provocând un zgomot greu de suportat”, își amintește Lefter. A urmat debutul în prima ligă, în urmă cu 20 de ani. „În primul meci am pierdut contra Progresului Bucureşti. A fost un joc acoperit de emoţii, dar ne-am luat revanşa în următoarea etapă, când am bătut Rapidul, chiar în Giuleşti“, îşi aminteşte portarul de Victoria cu 1-0, care a zdruncinat Giuleștiul din temelii. Veteranul Burleanu a marcat atunci pentru prima victorie a Ceahlăului în Liga I.

Apreciat de Ancelotti

La Ceahlăul, Radu Lefter a jucat 300 de meciuri în prima divizie şi a apărat contra unor echipe de prestigiu din Europa. Titular în meciurile cu FC Groningen (Olanda), Beveren (Belgia), Metz (Franţa), Austria Viena şi cu Juventus Torino, Lefter a fost singurul portar din Europa care nu a primit niciun gol până la finala competiţiei Intertoto. „Am jucat în meciuri importante în Europa şi pot spune că m-a ajutat foarte mult în meciurile din campionatul intern“, completează antrenorul de portari al Ceahlăului. Radu Lefter consideră că cel mai important meci al carierei sale a fost cel disputat la Cesena împotriva italienilor de la Juventus. „În acel meci am primit nota 8,5 din partea presei de specialitate din Italia. Am rămas și eu surprins, deoarece «Gazzetta dello Sport» apreciază foarte rar fotbaliştii cu note atât de mari“, spune cu mândrie Lefter. După acea partidă, care s-a încheiat 0-0, antrenorul de atunci al  juventinilor, Carlo Ancelotti, a spus despre Lefter că este „un grande portiere“ – un mare portar și așa i-a rămas renumele: Grande portiere rumeno Lefter. Radu a fost, de-a lungul carierei, aproape de a egala recordul lui Helmuth Duckadam: patru penalty-uri parate consecutiv într-un joc. „Îmi amintesc de un meci cu FC Bacău în care am reuşit să apăr două penalty-uri“, detaliază fostul portar al Ceahlăului.  Partidele dintre Ceahlăul și FCM Bacău erau privite în Liga I, ca un fel de Barcelona – Real Madrid. Suporterii erau vulcanici și nu se prea tolerau, așa că de multe ori a fost necesară intervenția forțelor de ordine. Lefter regretă că nu mai avem în România o veritabilă școală de portari, așa cum a fost odinioară Iașul, de unde au plecat un Vasile Iordache sau Dumitru Moraru către Steaua, Dinamo, sau naționala României. ”Mi-aş dori ca un portar pregătit de mine să ajungă să apere poarta echipei naţionale. De asemenea, aş fi mândru să ştiu că un elev de-al meu s-a transferat la o echipă de top din Europa. Echipa Ceahlăul este pentru mine ca a doua casă. Este locul unde m-am afirmat pe plan profesional şi social. Nu-mi place să pierd şi nici când este învinsă echipa Ceahlăul”, destăinuie Radu Lefter. La vârsta de 33 de ani, în urma unei accidentări mai serioase, a fost nevoit să renunţe la cariera de jucător, dar a rămas în clubul FC Ceahlăul, unde a preluat sarcina de antrenor cu portarii. A avut o ofertă serioasă de a pleca la Vaslui, ca antrenor al portarilor, în urmă cu două sezoane, dar, pentru Radu Lefter nu au contat banii, ci mediul în care își desfășoară activitatea.

Radu Lefter – coşmarul lui Ancelotti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Radu Lefter – coşmarul lui Ancelotti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Radu Lefter – coşmarul lui Ancelotti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

Foto: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentDupă cinci mandate, primarul comunei Sagna și-a dat iar demisia
Articolul următorVictime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (VI)