pietricica turism

tupilati sinziene 02

Duminică, 22 iunie 2014, Primăria comunei Tupilaţi, Căminul Cultural şi Biblioteca „Mihail Sadoveanu” organizează a XX-a ediţie a tradiţionalei manifestări cultural-artistice „Sărbătoarea Sânzâienelor”. Organizată în preajma zilei de 24 iunie, Sărbătoarea Sânzienelor se suprapune cu bâlciul anual şi hramul Bisericii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” şi are scopul valorificării cântecului şi dansului popular autohton. Iniţiatorul Sărbătorii Sânzienelor, bibliotecarul şi directorul căminului cultural Tupilaţi, Romică Leonte, ne-a declarat că şi anul acesta se încearcă să se asigure un program cât mai variat cu manifestări care să fie atât prilej de îmbogăţire spirituală, cât şi de distracţie. Programul artistic, discoteca în aer liber, vor da prilejul tuturor de a petrece, de a simti din plin atmosfera de sărbătoare.

tupilati sinziene 01
După simpozionul de la Biblioteca „Mihail Sadoveanu”, de la ora 10 despre  ”semnificaţia zilelor de sânziene”, începând cu ora 13, în parcul comunal va avea loc un spectacolul artistic oferit de Grupul folcloric „Sânzienele” Tupilati, grupul de fluieraşi „Ciobănaşul” Tupilaţi, Fanfara „10 prăjini”, îndrăgitele  soliste de muzică populară Laura Haidău şi Roxana Sava din Suceava. La sfârşitul spectacolului, ca la fiecare ediţie, oamenii asteaptă cu nerăbdare „Hora satului”. Pe terenul de fotbal special amenajat vor avea loc competiţii sportive, sub îndrumarea lui Plugaru Costel, sufletul acestor acţiuni sportive. Sărbătoarea Sânzienelor, singura sărbătoare păgână admisă în calendarul creștin-ortodox, are loc în data de 24 iunie și marchează începerea verii. Sânzienele sunt flori mărunte de câmp, galben-aurii, grupate în buchetele și cu un parfum îmbietor de fân și miere. În folclorul românesc, Sânzienele sunt făpturi fantastice, luminoase, frumoase, albe și binefăcătoare. În această zi fecioarele cutreieră câmpurile culegând florile, împletind coronițe și cântând, fiind chiar ele pentru câteva ore Sânziene.

tupilati sinziene 03

În comuna Tupilați, Sărbătoarea Sânzienelor este o tradiție veche de zeci de ani care se suprapune cu bâlciul anual și cu hramul Bisericii “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și are scopul valorificării cântecului și dansului popular autohton. Tinerii și bătrânii din Tupilați întâmpină această zi în costume tradiționale, lucrate cu multă măiestrie, oferindu-le turiștilor ocazia să pășească în data de 24 iunie într-o altă lume, una de mult uitată sau complet necunoscută de cei ce nu au avut niciodată contact cu tradiția autentic moldovenească. Localnicii comunei încearcă să asigure anual un program cât mai variat cu ocazia Sărbătorii Sânzienelor, cu manifestări care să fie atât prilej de îmbogățire culturală și spirituală, dar și de distracție. Programul artistic oferă tuturor ocazia de a petrece, de a simți din plin atmosfera de sărbătoare. La sfârșitul spectacolului are loc Hora Satului. (N. SAVA)