Afis_Biblio_ian_2014

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” invită publicul din Neamţ la un eveniment cultural de excepţie, întîlnirea cu doi poeţi reprezentativi ai „generaţiei 80” şi ai literaturii române actuale, Ion Mureşan şi Lucian Vasiliu. Manifestarea, care se va desfăşura sub genericul „Antologia Scriitorilor  Români Contemporani”, va avea loc marţi, 28 ianuarie 2014, ora 17, în Sala Cupolă.

Se vor confrunta, astfel, într-un „duel poetic”, laureatul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” din 15 ianuarie 2014 de la Botoşani, poetul Ion Mureşan care trăieşte la Cluj Napoca şi unul dintre nominalizaţii la acelaşi premiu, poetul Lucian Vasiliu, care vine de la Iaşi.

Ion Mureşan, despre premiul „Mihai Eminescu”: „Nu consider că premiul de la Botoşani este un premiu, el este o legitimaţie de club. Uniunea Scriitorilor din România are premii profesionale. Acest premiu este semn că opera mea a intrat în clubul de elită al poeziei româneşti din ultimii 50 de ani, unde poţi să stai la masă si să discuţi cu poeţi de talia lui Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu, Ştefan Augustin Doinaş, Ana Blandiana, Dinu Flămând, Ileana Mălăncioiu etc. Nu este o valoare profesională, este o valoare morală. Consider că Premiul Naţional de Poezie mă aduce acasă”.

Lucian Vasiliu, într-un autoportret dintr-un interviu din revista „Conta”: „Sînt de un optimism robust, creştin, nu cred decît în Dumnezeu, respectiv în infinitul spiritului, al culturii, al cărţii, dincolo de formele materiale diferite, trecătoare, conjuncturale. Apocalipsa există în cei lipsiţi de credinţă, în cei posedaţi de egolatrie, de lipsa de caracter, de omniprezentul diavol devorator…

Portrete critice ale celor doi poeţi vor fi realizate de confraţii Emil Nicolae şi Adrian G. Romila.

Iniţiatorul şi moderatorul manifestării, directorul Bibliotecii „G. T. Kirileanu”, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, despre acest eveniment: „Promitem o seară de poezie memorabilă cu doi dintre cei mai importanţi scriitori ai literaturii române actuale, poeţi cu operă şi mit personal. Se vor confrunta două formule lirice distincte, spre beneficiul publicului, tot mai numeros, din Neamţ, interesat de poezie şi de ierarhiile corecte din spaţiul literaturii. Va fi o demonstraţie că poezia română e vie şi că e mai frumoasă decît viaţa de zi cu zi a românilor.”

Nicolae SAVA

Articolul precedentEchipele nemţene vor să urce în clasament
Articolul următorDorel Vişan şi doi nemţeni au ales Eminescu

1 COMENTARIU

  1. ipocrizia cu care ni se prezinta pompos MARII POETI „CONTIMPORANI” ciripitori si cheflii depaseste limita bunului simt

Comments are closed.