pietricica turism

Un criminal cu două omoruri la activ a primit, prin hotărâre CEDO, despăgubiri de 5.000 de euro, în ziua de 6 iunie. Constantin Stârpu a dat în judecată Statul român, pentru că sistemul penitenciar nu i-a asigurat mobilier adecvat în închisoare, dar nici condiţii de igienă, lumină naturală, aer proaspăt şi „intimitate pentru toaletă”.

Stârpu, care avea 30 de ani în 2011, a ucis un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Galu. Victima şi autorul şi-au petrecut ziua de 28 august 2011, colindând mai multe baruri din Galu, Farcaşa şi Borca. Au sfârşit prin a se certa crunt, pentru că Stârpu îl bănuia pe celălalt că i-ar fi sedus concubina. “Pedeapsa” a constat în mai multe lovituri cu un topor, iar după ce victima a căzut, criminalul a înjunghiat-o de mai multe ori în gât, până i-a secţionat vasele de sânge. Pentru omorul comis, Stârpu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare şi încarcerat în Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi.

În ianuarie 2013 a fost implicat într-o altă crimă, comisă în celula în care se afla împreună cu alţi 3 deţinuţi. A fost un conflict, generat de aşa-zisa taxă de protecţie. În celulă erau Constantin Stârpu (32 de ani), Sergiu Boigeanu (34 de ani), Cristian Agapie (32 de ani) şi Damian Ungureanu (39 de ani)- cel care avea să-şi piardă viaţa. Trei dintre ei, inclusiv victima, fuseseră condamnaţi la câte 20 de ani de închisoare pentru omor, iar Agapie la 4 ani şi 6 luni pentru furt. În timpul conflictului, Agapie şi Ungureanu au făcut echipă, iar ceilalţi doi i-au agresat.  Agapie a fost înjunghiat cu un cuţit artizanal, iar Ungureanu ucis cu un scaun, cu care a fost lovit în cap, în mod repetat. Damian Ungureanu fusese condamnat pentru că înjunghiase în inimă un sportiv într-o discotecă din Moineşti.

Fără nicio legătură cu omorurile pe care le-a comis, Stârpu a primit despăgubirile de 5.000 de euro pentru că vreme de aproape 5 ani a fost încarcerat la Bacău şi la Iaşi în condiţii necorespunzătoare. El a formulat plângerea la sfârşitul anului 2016, însă poate sesiza, din nou, CEDO şi pentru perioada 2016-2019, dacă între timp sistemul penitenciar nu s-a “simţit” să-i asigure mobilierul, aerul curat, lumina naturală şi intimitatea de care avea nevoie.

C.M.

1 COMENTARIU

  1. – Bataie de joc – la adresa contribuabilului – Inchisoarea, este o – ,,alegere ” – daca, asa ai ales , nu rdici pretentii,

Comments are closed.