Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț a organizat, duminică, lansarea volumelor „Vânătorii Reginei Elisabeta – Memoriile unui ofițer din garda regală”, a generalului Mihai I. Buttescu, ediție îngrijită de comandor ® Gheorghe Vartic și „Trecute vieți de truditori din Ținutul Neamțului”, a profesorului Vasile Vrânceanu. La eveniment au mai participat directorul Muzeului, Vasile Diaconu și numeroși profesori de istorie din oraș, oameni de cultură și iubitori ai cărților.
„Generalul Mihai Buttescu nu a fost numai un monograf, ci a fost și un gânditor. Această carte este de fapt relansată aici la Târgu Neamț, ea fiind prima dată lansată la București, anul trecut, la Editura Gaudeamus. Această carte a apărut pe catalogul internațional de carte de la Frankfurt din acest an, pentru că în ea sunt memoriile unui ofițer care a făcut școala în Germania. De ce o relansăm la Târgu Neamț? Pentru că multe din întâmplările din această carte se petrec aici. Apoi, Mihai Buttescu este fiu al acestor locuri. S-a născut la Agapia. Buttescu a fost văr drept cu fostul prefect Jean Teodorescu Darie din perioada 1940-1944. Buttescu a fost de foarte multe ori aici la Târgu Neamț, începându-și studiile la Școala Nr. 2 de lângă parc. Ultimul an de școală l-a făcut aici la Școala Domnească și a plecat din Agapia la Liceul Național din Iași”, a declarat comandor ® Gheorghe Vartic.
Memoriile generalului Mihai I. Buttescu (1878-1963) au fost scrise între 8 noiembrie 1948 şi 8 mai 1957, la îndemnul nepotului său, preotul Neculai Cosma şi aduc o contribuţie remarcabilă la ilustrarea tabloului complex al reformării oştirii române de la începutul secolului trecut, ca şi al angajării şi prestaţiei ei în Marele Război de Întregire (1916–1919).
A cincea carte a profesorului Vasile Vrânceanu, „Trecute vieți de truditori din Ținutul Neamțului”, însumează 28 de articole semnate de autor, dar și de o serie de colaboratori ai dânsului. „Ideea acestei cărți o am încă din anul III de la Școala Gheorghe Asachi din Piatra Neamț, amintindu-mi de fostul nostru profesor de istorie, Aurel Rotundu și de problema Basarabiei. Și profesorul Aurel Rotundu, cât și soția sa, au făcut închisoare pentru că au semnat cartea «Basarabia, străvechi pământ românesc». M-am gândit că după ce acești profesori nu vor mai fi, cine va mai scrie despre ei? Mulțumesc tuturor colaboratorilor în aceeași măsură”, a declarat profesorul Vasile Vrânceanu.
Ciprian Traian STURZU