pietricica turism

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț nu a primit nici până astăzi, 19 aprilie, circulara de la Ministerul Sănătății care avea menirea de a rezolva o parte din problemele de salarizare în Sănătate. Dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț, ne-a declarat că „deocamdată, nu s-a primit nimic de la Ministerul Sănătății pe această temă”.

Acum o săptămână, ministrul Sănătății, dr. Sorina Pintea a declarat la finalul negocierilor cu sindicatele că va emite o circulară către direcțiile de sănătate publică pentru acordarea de compensări financiare personalului care a pierdut venituri prin aplicarea noului regulament de sporuri și care nu a beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul grilei din anul 2022. Circulara s-ar baza pe un articol din legea 95 a Sănătății, din capitolul ce reglementează finanțarea spitalelor, a spus ministrul Pintea, și care ar permite acordarea a două salarii minime brute, din veniturile proprii ale spitalelor, celor care au pierdut la salarii după 1 martie.

Soluția găsită de ministrul Sănătății a aplanat, la acea vreme, nemulțumirile, dar n-a oprit valul de proteste de la spitalele din țară și a fost contestată inclusiv de managerii de spitale care afirmă că nu au temei legal. Ulterior, ministerele Sănătății, Muncii și Finanțelor au fost îndemnate de primul ministru să găsească soluții până la finele acestei săptămâni. (C.I.)