Încet, încet, începe curățenia pe afacerile necurate din jurul lucrărilor pe care le gestionează Hidroelectrica, sucursala Hidrocentrale Bistrița. Aparent, este un pas mic pentru justiție, dar sigur nu va fi ultimul, având în vedere anchetele deschise deja pe obiectiv, unele în derulare, altele ajunse deja în faza de judecată.

Tribunalul Neamț l-a condamnat astăzi, 19 aprilie, pe fostul șef al Serviciului de dezvoltare din cadrul Hidroelectrica, sucursala Hidrocentrale Bistrița, la un an de închisoare. Sentința poate fi atacată de Dumitru Comaștoc în termen de 10 zile de la comunicare, iar hotărârea definitivă și executorie va fi pronunțată de Curtea de Apel Bacău.

Dumitru Comaștoc a fost trimis în judecată, de procurorii DNA Bacău, în luna octombrie a anului trecut, pentru luare de mită. În rechizitoriu se arată că el a pretins și primit de la reprezentanții Construcții Hidrotehnice Iași, suma de 732.564 lei, cu TVA cu tot, pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu, cu privire la derularea lucrărilor la o amenajare hidrotehnică din Pașcani. Este greu de crezut că un șef de serviciu ar fi putut face asemenea “afaceri” fără un sprijin logistic la nivelul conducerii societății.

Procurorii au stabilit că Dumitru Comaștoc a primit banii printr-o firmă pe care o controla și care, aparent, ar fi prestat servicii pentru Construcții Hidrotehnice Iași. În realitate, prin cele 8 facturi, emise în perioada 8 aprilie 2010 – 5 decembrie 2011, i-au intrat în buzunar exact 597.600 lei. Diferența până la 732.564 de lei este TVA, încasată de stat.

V.B.