0:00

Localnicii din Scăricica, comuna Alexandru cel Bun, trebuie să se descurce cum pot, fiindcă Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț încă nu se poate ocupa de dezinfecția apei din fântâna unde un cadavru de om a putrezit 30 de zile. Nici până vineri, 14 septembrie, la ora 15:00, nu a ajuns nimeni de la instituția cu atribuții clare de Sănătate Publică din Neamț până la fântâna de pe drumul care urcă la schitul „Întâmpinarea Domnului”. Aflată în imposibilitatea fățișă de a acționa, dacă mai era nevoie de dovezi, conducerea DSP-ului mărturisea, fără echivoc și senin în același timp că „nu știm despre acest caz, nu s-a primit nici o informare de la ISU Neamț până acum”. Informația provine chiar de la directorul executiv, nimeni altcineva decât inginer chimist Anca Brândușa Movilă, specialistul care, în ultimul an, l-a înlocuit pe dr. Dan Dorin Morenciu, demis, vara trecută, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, pe motiv de nerealizarea vaccinării antirujeolice. În treacăt fie spus, doamna inginer chimist Anca Brândușa Movilă este același director executiv care, în tot acest răstimp, a și încercat să-și asume funcția, dar la proba scrisă a examenului organizat de Ministerul Sănătății în primăvară a „reușit” doar 35,6 puncte (din minim 70) și a fost respinsă.

DSP Neamț nu face dezinfecția fântânii de la Scăricica din cauza unei… hârtii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDoamna director executiv în funcție ne-a transmis – prin intermediul purtătorului de cuvânt al DSP Neamț, ca orice șef de instituție publică care se respectă – că nu poate face nimic cu fântâna de la Scăricica. Fiindcă doamna director executiv nu răspunde niciodată la telefon, nici măcar în chestiuni ce ard și care țin de sănătatea publică, tot de la purtătorul de cuvânt am aflat, vineri, în jurul orei 14:00, că autosesizarea la DSP Neamț este o necunoscută. Deși încă de joi seară toată presa online a publicat despre cazul de la Scăricica și strădania pompierilor de a scoate cadavrul din fântână, cadavru ce a fost văzut de localnici, DSP-ul aștepta și ieri după-amiază o hârtie oficială de la ISU! Probabil că localnicii care luau până acum apă din acea fântână au găsit soluții. Dar, ce se întâmplă dacă într-o situație de sănătate cu risc pentru o comunitate mai mare decât cea de la Scăricica, conducerea DSP-ului Neamț așteaptă o hârtie până este prea târziu?!

DSP Neamț nu face dezinfecția fântânii de la Scăricica din cauza unei… hârtii, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Anca Brândușa Movilă

În final, după repetatele discuții telefonice, la ora 15:20 DSP Neamț ne-a comunicat, tot prin purtătorul de cuvânt, că, totuși, un „inspector sanitar s-a deplasat la fața locului, fântâna era sigilată, urmează să intervină ISU pentru asanare și, ulterior, probabil săptămâna viitoare, vom interveni noi pentru dezinfecție”. (C.I.)

Articolul precedentL5 Arsenal Văleni-Voinţa Valea Ursului, primul meci tare al sezonului
Articolul următorL4 Speranţa Răuceşti-Moldova Cordun, doar un meci de golaveraj?
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.